Fundaţia Konrad Adenauer împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România lansează volumul : Justiţia penală de tranziţie. De la Nürnberg la postcomunismul românesc, semnat de Raluca Grosescu şi Raluca Ursachi şi apărut la editura Polirom. 

Cartea analizează, pentru prima dată în România şi în Europa de Est, procesele politice intentate foştilor dictatori din ţările în curs de democratizare, începând cu procesul de la Nurnberg, trecând printr-un larg evantai de cazuri din America de Sud, Africa şi Europa, până la procesele comunismului românesc. In toate aceste cazuri şi cu precădere în procesele din România, factorul politic a influenţat hotărâtor succesul sau eșecul acestor încercări de a face dreptate. De la procesul cuplului Ceauşescu şi continuând cu ‘procesele revoluţiei’ sau cu firavele încercări de a judeca şi alte crime ale responsabililor comunişti, cazul românesc este analizat sistematic, autoarele descifrând naraţiunea despre trecut pe care ne-o povestesc deciziile tribunalelor penale.

Prezentarea volumului va avea loc în data de 11 iunie 2009, ora 14.00, la Hotel Ramada Majestic, Calea Victoriei nr. 38-40, Sala Academiei, în cadrul dezbaterii:Condamnarea crimelor comunismului şi aplicarea dreptului internaţional. 

Vor lua cuvântul: 

Dr. Marius Oprea, Preşedinte IICCR; Prof. Univ. Dr. Cristian Pîrvulescu, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; Prof. Univ. Dr. Iulia Motoc, Facultatea de Ştiinţe Politice, Bucureşti; Dr. Iur. Stefanie Ricarda Roos, Director Programul statul de drept in Europa de sud-est, KAS; Conf. Univ. Silvia Martiş, Universitatea Româno-Americană Bucureşti; Valerian Stan, publicist, membru în Consiliul Director al Centrului pentru Resurse Juridice; Georgiana Iorgulescu, Director Executiv, Centrul pentru Resurse Juridice; Raluca Grosescu, Şef al Serviciului documentare-cercetare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România; Raluca Ursachi,drd. Université Paris I Panthéon Sorbonne.