Întrunirea Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
În ziua de luni, 21 iunie 2010, la sediul Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc a avut loc prima întrunire a Consiliului ştiinţific al acestei instituţii. Prezidaţi de profesorul Vladimir Tismăneanu, membrii Consiliului ştiinţific au discutat cu reprezentanţii conducerii executive a IICCMER agenda ştiinţifică, profilul activităţii şi priorităţile de cercetare ale instituţiei, conform art. 4^1 din HG 143/2010.
Totodată membrii Consiliului ştiinţific au hotărât în unanimitate să trimită o adresă Guvernului României prin care să solicite schimbarea denumirii IICCMER în Institutul pentru Analiza Regimului Comunist din România „Monica Lovinescu”.
Noua titulatură reflectă, pe de o parte, hotărârea conducerii institutului, reprezentată de Consiliul ştiinţific şi Comitetul director, de a implementa o serie de proiecte de cercetare, educaţionale, de memorializare şi de lobby legislativ care să se constituie într-un program complex şi coerent de continuare a procesul de asumare a trecutului comunist, în contextul condamnării regimului comunist drept ilegitim şi criminal. Pe de altă parte, adăugarea numelui regretatei Monica Lovinescu la titulatura instituţiei reprezintă un gest simbolic prin care onorăm memoria uneia dintre cele mai importante personalităţi a exilului românesc, a rezistenţei împotriva regimului comunist, dar şi amintirea unei gânditoare care a fundamentat anticomunismul democratic din România. Mai mult decât atât, conducerea instituţiei consideră că adoptarea numelui Monicăi Lovinescu în titulatura institutului este o modalitate de comemorare şi de onorare a tuturor celor care au suferit pe întreg parcursul existenţei dictaturii comuniste.