La data de 2 septembrie 2010, a avut loc, la sediul Asociaţiei 21 Decembrie, conferinţa de presă ocazionată de lansarea publică a „Raportului-Rechizitoriu despre Fratricidul din 13-15 iunie 1990”, document coordonat  de conf. dr. Sorin Ilieşiu şi dr. Alin Rus. Au fost prezenţi dl. Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, dl. Sorin Ilieşiu, membru de onoare al acesteia şi dl. Bogdan Iacob, Secretar al Consiliului Ştiinţific al IICCMER. În numele Preşedintelui Consiliului Ştiinţific al IICCMER, profesorul Universităţii din Maryland, dl. Vladimir Tismăneanu, şi al conducerii executive a Institutului, dl. Bogdan Iacob a declarat că, pentru IICCMER, asumarea trecutului recent al României reprezintă o prioritate absolută. Din acest punct de vedere, IICCMER salută în mod public iniţiativa de real interes istoric şi civic a Asociaţiei 21 Decembrie. 

Dl. Bogdan Iacob a reliefat faptul că ne aflăm în prezenţa unui document care deschide perspective noi în chestiunea investigării violenţelor de după 22 decembrie 1989. 

În final, domnia sa a subliniat că, pentru IICCMER, unica modalitate legală de confruntarea cu trecutul este prin intermediul justiţiei şi al organelor abilitate ale statului. Raportul-Rechizitoriu este un punct de plecare esenţial pentru re-deschiderea şi finalizarea anchetei oficiale a abuzurilor împotriva drepturilor omului săvârşite în 13-15 iunie 1990. Ca şi în alte ocazii, societatea civilă acţionează ca un catalizator al unor proiecte de interes naţional.