Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (fost Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Fundaţia Konrad Adenauer, cu sprijinul Projects Abroad şi al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii prezintă expoziţia „Numitorul comun: moartea”, organizată în urma desfăşurării a 10 acţiuni de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în perioada 1948-1952.

Acţiunile de deshumare au fost realizate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România în perioada 2007-2009, în urma solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor morţi. Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 16 persoane executate, de regulă prin împuşcare, acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Odoreu (jud. Satu Mare), Teregova (jud. Caraş-Severin), Muşca, Sălciua şi Câmpeni (jud. Alba). În locaţiile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi fie în gropi individuale (Glodghileşti, Satu Mare, Băieşti, Sălciua, Câmpeni), fie în gropi comune, cu două victime (Hălmăsău / locaţia 2, Teregova), trei victime (Nepos) sau patru victime (Hălmăsău / locaţia 1).

Expoziţia cuprinde obiecte descoperite asupra celor împuşcaţi, fotografii (de familie, din arhiva fostei Securităţi, din timpul acţiunilor arheologice de deshumare) imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut.

Proiectul se adresează în primul rând elevilor de liceu, studenţilor, dar şi celor care au trăit în perioada comunistă însă ştiu prea puţin despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii de la începuturile  regimului comunist în România.

Expoziţia a fost prezentată în 2009 în Cluj-Napoca (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei) şi Bucureşti (Muzeul Ţăranului Român), iar în 2010 la Alexandria (Muzeul Judeţean Teleorman), urmând ca în viitor să fie itinerată şi în alte localităţi din ţară şi din străinătate.

Deschiderea oficială a expoziţiei la Giurgiu va avea loc marţi, 2 februarie 2010, ora 11.00, la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, Str. C.D. Gherea, nr. 3, publicul interesat putând să o viziteze în perioada 2 – 16 februarie 2010.

Pentru informaţii suplimentare:
Cosmin Budeancă, şef  Serviciu Muzee-Memorie
Tel: 0728-040876, 0740-454916