„Rezistenţa prin cultură” este una dintre formulele care a suscitat cele mai aprinse dezbateri în spaţiul public românesc. Au fost intelectualii români „rezistenţi” prin cultură? A fost actul de cultură o formă de disidenţă oblică, camuflată, eficientă? A fost singura soluţie viabilă într-un context extrem de ostil manifestării unei disidenţe directe? Se poate reconstrui legitimitatea elitei intelectuale pe acest temei? Cum ne raportăm la intelectualii occidentali ai celorlalte ţări comuniste? Care sunt consecinţele pentru societatea românească ale acestei rezistenţe tăcute? Într-un dialog incendiar cu Gabriel Liiceanu, Herta Müller a retras această demnitate intelectualilor români; în dialogul său cu Andrei Pleşu, Adam Michnick a acordat drept de cetate acestei forme de dezacord faţă de regimul comunist. Cine are dreptate şi cine nu?
În conferinţa sa, „Supravieţuire sau rezistenţă? Cultura, intelectualii şi mass-media”, profesorul Mircea Vasilescu de la Facultatea de Litere din Bucureşti, unul dintre excelenţii eseişti de la Dilema Veche, ne propune redeschiderea cazului.
Conferinţa se va ţine Marţi, 29 martie, ora 17.00, la sediul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), Strada Alecu Russo, Nr. 13-19, Et.5, Ap. 11, sector 2, Bucureşti.
Filmarea şi înregistrarea conferinţei sunt permise!