Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împreună cu Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR), organizează marţi, 18 septembrie 2012, la Librăria Cărtureşti Verona – Ceainărie (Str. Arthur Verona, nr. 13-15), începând cu ora 17.00, dezbaterea: „Serviciu de informaţii sau Securitate externă? Spionajul românesc în timpul regimului comunist”.

La eveniment vor participa: Radu IOANID, istoric, Washington DC, Stelian TĂNASE, politolog, Liviu MIHAIU, jurnalist, Andrei MURARU, preşedinte executiv al IICCMER, Liviu TOFAN, director al IRIR, Marius OPREA, director în cadrul IICCMER.

Existenţa unui serviciu de informaţii este legitimă şi firească, face parte din urzelile dintotdeauna şi oriunde ale politicii şi puterii. Un rău necesar, ar spune unii, supus celor mai severe reglementări din partea sistemului democratic. Dar când acest sistem slăbeşte sau dispare, serviciul de informaţii devine poliţia politică a celor care deţin, la un moment dat, puterea.

Ca serviciu de informaţii, Securitatea română nu a servit apărării interesului naţional, întrucât scopul a fost în realitate apărarea şi perpetuarea regimului comunist. Ca parte a Securităţii statului, DGIE sau DIE sau CIE, cum s-a numit serviciul de informaţii externe de-a lungul timpului, a fost, în linii mari, proiecţia în exterior a Securităţii interne. Culegerea de informaţii (politice, economice, militare) în sensul tradiţional al spionajului a fost fie marginală, fie complet deturnată în favoarea acţiunii de supraveghere şi compromitere a exilului românesc, de intimidare a celor de la Radio Europa Liberă, de intoxicare propagandistică a presei occidentale, de intermediere a unor afaceri dubioase, de promovare a imaginii lui N. Ceauşescu etc. 

Cu ocazia acestei dezbateri, Liviu Tofan, directorul Institutului Român de Istorie Recentă, va prezenta în premieră volumul său de dezvăluiri despre o afacere din spionaj din timpul comunismului, A patra ipoteză, în pregătire la Editura Polirom, a cărui apariţie în librării este preconizată pentru luna octombrie.

***

IICCMER este o instituţie publică aflată în subordinea Guvernului României şi în coordonarea Primului-ministru. Institutul are ca obiective analiza regimului comunist din România, coordonarea de programe educaţionale în domeniu, constituirea unei arhive referitoare la exilul românesc, investigarea ştiinţifică a crimelor şi abuzurilor politice comise în timpul regimului comunist, precum şi sesizarea organelor de cercetare penală. Totodată, IICCMER are în administrare, începând cu 2007, fosta închisoare de la Rm. Sărat, unde va fi amenajat un memorial al victimelor comunismului.