Prezent pentru prima dată la târgul internaţional de carte Gaudeamus, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc și-a transformat spaţiul expoziţional într-un muzeu al dictaturii comuniste.
În perioada 21 – 25 noiembrie, vizitatorii standului IICCMER, situat la etajul 1, Pavilionul Central Romexpo, au avut parte de o experienţă inedită – o călătorie în timp, în trecutul recent al României, în inima sistemului concentraţionar comunist, unde au putut fi martorii sistemului de teroare instituit în perioada 1945-1989.
Cei care au trecut pragul standului IICCMER au putut vedea cum arăta interiorul unei celule de penitenciar și o groapă comună în care erau aruncate trupurile opozanţilor regimului comunist, executaţi sumar de către Securitate.
IICCMER a adus în acest spațiu expozițional unic obiecte autentice din închisorile comuniste: o uşă din zarca Aiudului, unelte din turnătoria Penitenciarului de la Aiud, un pat de celulă de la Jilava și alte artefacte simbolice care au prilejuit vizitatorilor o adevărată incursiune în practicile regimului de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare, condiţii inumane de trai şi lipsa asistenţei medicale.
Experiența a fost completată de proiecții, imagini și materiale tipărite care au recreat, cu argumente vizuale, istoria opresiunii comuniste, prin intermediul principalelor arii de activitate ale institutului: campaniile de arheologie contemporană, analiza sistemului represiv, studierea exilului românesc, investigarea politicilor sociale din vremea dictaturii ceauşiste.
Experți IICCMER specializați în aceste domenii au fost prezenți la stand pentru a discuta cu cei interesați despre desfășurarea și descoperirile realizate în cadrul proiectelor pe care le coordonează.
***
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945 – 1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; singurul curs de master academic de studiu al istoriei comunismului; arhvia exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru de cercetare prestigios la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.