Primul-ministru al României, dl. Victor Ponta, l-a numit ieri, 23 mai 2012, pe Andrei Muraru în funcţia de Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Andrei Muraru (30 de ani) este doctor în istorie (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) şi lucrează în cadrul IICCMER încă de la înfiinţare (2006). Este secretar ştiinţific al fundaţiei Institutului Român de Istorie Recentă şi cadru didactic asociat al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. 

În perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

A fost unul dintre fondatorii Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi), unde activează ca secretar. 

Coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008), coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009) şi co-editor al Ghidului Arhivelor Naţionale ale României (Bucureşti, 2010). De asemenea, a publicat numeroase studii în reviste de specialitate. 

A fost bursier Erasmus-Socrates (The Aristotle University of Thessaloniki, Grecia, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, SUA, 2010-2011). A beneficiat de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011).

Andrei Muraru participă cu regularitate la conferinţe internaţionale şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost înfiinţat prin comasarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi a Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. IICCMER este o instituţie publică aflată în subordinea Guvernului României şi în coordonarea Primului-ministru.

Institutul are ca obiective analiza regimului comunist din România, coordonarea de programe educaţionale în domeniu şi constituirea unei arhive referitoare la exilul românesc. Totodată, IICCMER are în administrare, începând cu 2007, fosta închisoare de la Rm. Sărat, unde va fi amenajat un memorial al victimelor comunismului.