Stimaţi participanţi la Congresul AFDPR,
Doamnelor şi domnilor,
În numele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, permiteţi-mi să vă transmit mesajul nostru de admiraţie, recunoştinţă şi prietenie. Credem că „prietenie” este un cuvânt potrivit, pentru că solidaritatea cu care AFDPR şi IICCMER au colaborat încă de la înfiinţare nu a fost una obişnuită, nu a fost teoretică, nu a fost niciodată pasivă. Este acel gen de legătură pe care doar cei uniţi de acelaşi ideal pot s-o înţeleagă şi să o trăiască până la capăt. Ne uneşte acelaşi foc, aceeaşi istorie, dar şi aceeaşi pasiune pentru dreptate, pentru adevăr, pentru onoare. Cuvinte mari şi tot mai greu de regăsit în realitate. Dar şi acest lucru face parte din datoria noastră: de a forma generaţiile celor care s-au născut liberi, pe tinerii cărora le e greu să cuprindă cu mintea suferinţele prin care au trecut precedesorii lor şi de a-i feri de nostalgia inconştientă a comunismului care le dă uneori târcoale. Trebuie să ne amintim trecutul. Trebuie să ne înfruntăm demonii, dar şi să îi scoatem din întuneric, pentru ca generaţiile actuale şi viitoare să nu uite să se îndrepte spre lumină. În acest sens, unul dintre cele mai ample proiecte pe care IICCMER îl derulează în prezent este transformarea fostei închisori comuniste de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, în Memorial al Victimelor Comunismului, proiect a cărui finalizare este estimată pentru 2016.
Ca şi AFDPR, credem că nimic nu este mai important decât cunoaşterea adevărului istoric, sancţionarea crimelor comunismului şi onorarea memoriei eroilor care au luptat pentru libertate şi democraţie. În acest sens, continuăm să milităm pentru păstrarea integrităţii legii nr. 221 din 2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 1945-1989. De asemenea, IICCMER va solicita oficial autorităţilor mărirea indemnizaţiei pentru foşti deţinuţi politici, în semn de respect şi recunoştinţă pentru jertfa acestora.
Considerăm că niciodată nu este prea târziu pentru ca cei responsabili pentru crimele şi abuzurile din perioada comunistă să fie traşi la răspundere. În ultimele luni, IICCMER şi-a concentrat eforturile într-un program pentru identificarea criminalilor comunişti în viaţă şi pentru aducerea acestora în faţa justiţiei. Cazul Vişinescu reprezintă un moment istoric pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea românească. Dar acesta este doar începutul. Ca Vişinescu sunt şi alţii, care trăiesc printre noi, nederanjaţi de nimeni, după ce ani de-a rândul au fost intrumentele unui regim criminal, care aproape ne-a distrus ca naţie. Şi nu o să ne oprim, nu putem să ne oprim. În perioada următoare, vom continua acţiunea de trimitere în justiţie şi a altor persoane investigate pentru comiterea de crime politice în timpul regimului comunist. Dorim să vă adresăm îndemnul de a fi în continuare alături de noi în demersul de identificare şi tragere la răspundere a tuturor celor responsabili pentru crime şi abuzuri în perioada comunistă. Ne uneşte acelaşi glas, aceeaşi luptă şi nu o vom putea câştiga decât împreună. Şi mai avem atât de multe de făcut..!
Vă mulţumesc!