Luni, 18 martie, la Palatul Elisabeta, Alteţele Lor Regale Principele Radu şi Principele Nicolae ai României au găzduit ”Seara Memoriei”, eveniment dedicat foştilor deţinuţi politici, organizat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Disidenţi anticomunişti, foşti deţinuţi politici şi figuri marcante ale exilului românesc s-au reunit în acelaşi loc în care, cu peste 6 decenii în urmă, Majestatea Sa Regele Mihai a fost forțat să abdice de către liderii comuniști ai vremii.
ASR Principele Radu al României și Andrei Muraru, Președintele executiv al IICCMER, au subliniat, în alocuțiunile lor, faptul că memoria nu este o privire pasivă către trecut, ci o asumare a istoriei care construiește atitudinea responsabilă a societății și susține valorile democrației în prezent.
Principele Radu a arătat că memoria înseamnă respectul propriilor valori, asumarea identității naționale și recunoașterea contribuției celorlalți. „Legătura pe care societatea civilă de astăzi o poate avea cu Coroana, o entitate care se leagă direct de statalitatea românească, trebuie să treacă prin memorie. Memoria nu se limitează la anii teribili pe care îi studiază IICCMER, la comemorarea suferințelor sau la exil. Este vorba de o altfel de memorie, mai amplă și mult mai utilă în perspectiva zilei de azi și a celei de mâine. În seara aceasta, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, datorită invitaților noștri, memoria este prezentă, la propriu.” a afirmat Alteța Sa Regală.
Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER, a declarat: „Foștii deținuți politici care au servit valorile democratice, disidenții temerari, exilații neobosiți, studenții rebeli din 1989, pe toți aceștia îi onorăm astăzi, aici. Militarii și funcționarii prigoniți, deportații alungați în vagoanele de vite, țăranii deposedați de pământ și hăituiți, bărbații care au trecut prin lagărele de muncă, femeile persecutate sau transformate în mame eroine, copiii cu destine mutilate pentru vina de a fi purtat povara ”dosarului”, cu toții au simțit ce este durerea, ce este violența în numele utopiei.” Andrei Muraru consideră că proiectele IICCMER reprezintă „un instrument prin care apreciem măsura în care societatea românească de astăzi s-a vindecat. Interesul nostru fundamental este să luptăm împotriva uitării. Să păstrăm vie amintirea celor care s-au jertifit pentru libertate și democrație.” Dl Muraru și-a încheiat discursul citând o frază rostită de MS Regele Mihai în Parlamentul României, la aniversarea împlinirii a 90 de ani: ”Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.”
Printre invitați au fost prezenți dl. Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, dl. Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, dl. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, E.S. Philippe Gustin, ambasadorul Franței, E.S. Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, E.S. Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei, dl. Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer în România, dl. Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului ştiinţific al IICCMER, dl. Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, academicianul și istoricul Nicolae Tanașoca, foștii disidenți Gabriel Andreescu și Radu Filipescu, dl. Constantin Avramescu, vicepreşedintele Jockey-Club, foști participanți la revolta de la Brașov din 1987 și alți reprezentanți ai societății civile și ai lumii culturale românești.
Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc a primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai în anul 2004, înainte de a fi comasat cu Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România și de a forma IICCMER. Așa cum Regele Mihai a încurajat, prin exemplul personal, activitatea personalităților care au militat contra dictaturii, din exil, Familia Regală a României continuă să susțină public activitatea IICCMER în prezent.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945 – 1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: şantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; singurul curs de master academic de studiu al istoriei comunismului; proiecte mediatice de filme documentare; arhiva biografiilor torţionarilor comunişti.
IICCMER a devenit în timp un centru de cercetare prestigios la nivel european, prin intermediul căruia România îşi explorează, conştientizează şi asumă trecutul comunist, îşi clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX şi promovează valorile democraţiei în societatea modernă.