Un grup de 13 studenți din anul V ai Facultății de Arhitectură a Universității „Spiru Haret” vor fi implicați în lunile următoare într-un proiect didactic deosebit, care are ca temă transformarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat într-un „Memorial al Victimelor Comunismului”.

Proiectul face parte dintr-un efort preliminar de identificare a „posibilităților și metodelor” de transpunere în obiect de arhitectură a memoriei victimelor comunismului.

O primă acțiune în cadrul proiectului va consta într-o vizită de documentare la fosta închisoare din Râmnicu Sărat, ce va avea loc miercuri 17 aprilie.

Studenții vor fi coordonați de Lect. dr. arh. Andreea Matache și de Asist. drd. arh. Vlad Mitric Ciupe de la Facultatea de Arhitectură a Universității „Spiru Haret”, care au mai coordonat un proiect similar având ca temă închisoarea comunistă din Fortul 13 Jilava.

Lucrările propuse de studenți vor sta la baza unei expoziții ce va putea fi deschisă publicului în interiorul fostului penitenciar, în luna august, pe parcursul desfășurării ediției a VII-a a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat.

*

În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.

În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile noastre în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi organizarea unui concurs de proiecte, destinat tinerilor arhitecţi.

Despre proiectul „Memorialul Victimelor Comunismului de la Râmnicu Sărat” vezi:  www.memorialulramnicusarat.ro