Bucureşti, 22 mai 2013 – Luni, 20 mai, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit vizita Excelenţei Sale Pande Lazarevski, Ambasadorul Republicii Macedonia la București. Cu acest prilej, a fost subliniată importanța stabilirii unor relații strânse de cooperare între instituțiile care se ocupă de studierea trecutului totalitarist din cele două țări în vederea păstrării memoriei, înțelegerii trecutului și a consecințelor acestuia, precum și pentru onorarea victimelor regimurilor totalitare.
Aflat la prima sa vizită la sediul IICCMER, ES Pande Lazarevski s-a întâlnit cu domnul Andrei Muraru, Preşedintele executiv al IICCMER, și a urmărit cu interes proiectele prezentate: cercetările arheologice de descoperire a victimelor Securităţii, restaurarea şi reintegrarea în circuitul turistic cultural a fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, ca Muzeu Memorial şi reper al rezistenţei anti-comuniste, documentarea experienţelor carcerale în România comunistă, organizarea unei Universităţi internaţionale de Vară pentru studenţi, primul manual de istorie a comunismului, cursurile de formare pentru profesori, caravana cinematografică şi alte iniţiative prin care IICCMER studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei totalitarismului comunist în România. Ambasadorul Republicii Macedonia a subliniat importanța înțelegerii atrocităților comuniste nu numai dintr-o perspectivă istorică, ci și dintr-una psihologică, prin studierea psihopatologiei crimelor în masă, și s-a arătat interesat de planurile de dezvoltare şi sustenabilitate a activităţii institutului.
„Este esenţial ca popoarele noastre să nu ignore perioadele negre pe care le-au străbătut în timpul regimurilor totalitare, ci să le cunoască în profunzime, atât dintr-o perspectivă istorică, cât şi dintr-una psihologică, pentru ca greşelile trecutului să nu mai fie repetate. În acest sens, cred că o colaborare între IICCMER şi Muzeul Victimelor Regimului Comunist din Republica Macedonia este mai mult decât binevenită. Sunt convins că avem ce învăţa din activitatea IICCMER şi sper că, la rândul nostru, vom putea împărtăşi din experienţele cu care noi ne-am confruntat”, a afirmat ES dl. Pande Lazarevski.
„Apreciem sprijinul pe care Ambasada Republicii Macedonia l-a exprimat pentru activitatea IICCMER și considerăm că au fost puse bazele unui parteneriat de lungă durată. Suntem foarte interesaţi de activitatea instituţiilor omoloage din Macedonia, iar un schimb de experienţă va fi cu siguranţă benefic pentru ambele părţi. De exemplu, muzeele dedicate victimelor regimurilor totalitare din Macedonia pot reprezenta modele de succes în pregătirea Memorialului de la Râmnicu Sărat, care este una din priorităţile IICCMER”, a declarat dl. Andrei Muraru, Preşedinte executiv IICCMER.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.