Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundația Română pentru Democrație (FRD) și Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Fundației „Corneliu Coposu”, a prezentat la New York o expoziție foto-biografică sub titlul Corneliu Coposu (1914-1995): An Uncommon Fighter Against Communism, ca parte dintr-o serie de evenimente desfășurate pe parcursul anului 2014, în cadrul „Centenarului Corneliu Coposu”. 

Expoziția a fost prezentată la ICR New York de Cosmin Budeancă, Director general IICCMER, și de Cristina Ștefan, Fundația Română pentru Democrație, în 26 septembrie 2014, și va putea fi vizitată timp de șase săptămâni. Ulterior va fi itinerată și în alte spații culturale din New York și din Washington D.C.

În contextul mai larg al dezbaterilor despre căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est, expoziția își propune să aducă în fața opiniei publice din Statele Unite ale Americii destinul excepţional şi suferinţele unui luptător pentru democrație, integrat în istoria României secolului XX.

Expoziția cuprinde fotografii care îl prezintă pe Corneliu Coposu în ipostaze publice memorabile, cât și în unele inedite, alături de familie sau din perioada de activism politic care a dus la arestarea sa. Sunt, de asemenea, imagini din timpul detenției, din perioada de deportare şi domiciliu obligatoriu la Rubla (în Bărăgan), dar și din anii de după căderea regimului comunist, în care și-a continuat lupta pentru promovarea valorilor democrației în calitate de preşedinte al PNŢ (1990-1992), al Convenţiei Democratice din România (1991-1992) şi de senator în Parlamentul României (1992-1995).

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.

Ecouri în presă:

Cotidianul: „Corneliu Coposu”, o expoziţie excepţională de documente, fotografii, cărţi şi CD-uri

Cotidianul: Expoziție dedicată lui Corneliu Coposu, organizată la New York

Agerpres: ICR New York sărbătorește 25 de ani de la căderea comunismului

Historia: Expoziție dedicată lui Corneliu Coposu, organizată la New York

E-cultura: 25 de ani de la căderea comunismului la ICR New York VIDEO

Radio România Internaţional: Români în lume

Cotidianul Transilvan: Expoziție dedicată lui Corneliu Coposu, organizată la New York

9 am: O expoziţie dedicată lui Corneliu Coposu, vernisată la New York

Blogosferă: Centenar Corneliu Coposu. 26 septembrie 2014: Expoziţie la New York, lansare de carte la Bucureşti

Ştiri pe surse: Expoziţie dedicată lui Corneliu Coposu la New York şi Washington

Roportal: Corneliu Coposu, o expoziţie excepţională de documente, fotografii, cărţi şi CD-uri

Punctul pe ştiri: Expoziţie dedicată lui Corneliu Coposu la New York 

Astăzi.ro: „Corneliu Coposu”, o expoziţie excepţională de documente, fotografii, cărţi şi CD-uri 

Ziare pe net: O expoziţie dedicată lui Corneliu Coposu, vernisată la New York

Clipa.com: ICR New York sărbătoreşte 25 de ani de la căderea comunismului – Corneliu Coposu (1914-2014): An Uncommon Fighter Against Communism

Românii din străinătate: Corneliu Coposu, sărbătorit la New York şi Washington: un luptător atipic împotriva comunismului 

Romanian Journal

Liber să spun: ICR New York sărbătorește 25 de ani de la căderea comunismului

Uniţi schimbăm: ICR New York sărbătoreşte 25 de ani de la căderea comunismului „Corneliu Coposu”, o expoziţie excepţională de documente, fotografii, cărţi şi CD-uri

*

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.