Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, s-a încheiat conferința internațională After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție. Aceasta s-a desfășurat la București în perioada 12-15 noiembrie 2014. Au participat experți din țară și din străinătate care se ocupă de analiza trecutului totalitar şi de aspecte ale justiţiei de tranziţie la nivel european.
Ultima zi a evenimentului a debutat cu sesiunea Lecțiile comunismului moderată de Alin Mureșan (IICCMER). Au susținut prezentări Christoph Goos (Universitatea din Bonn, Germania), Matei Cazacu (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice, Paris) și Daniel Barbu (Universitatea Bucureşti).
În închiderea conferinței au luat cuvântul reprezentanții conducerii IICCMER, Radu Preda, Președinte executiv, Dinu Zamfirescu, Președintele Consiliului Științific, și Cosmin Budeancă, Director general, care au subliniat cele mai importante momente ale evenimentului și au formulat concluzii pentru demersuri viitoare
Radu Preda a pus accent pe necesitatea recuperării unui criteriu fundamental pentru societatea românească încă profund traumatizată de experiența totalitară: „demnitatea persoanei umane, unitatea de măsură a tuturor sistemelor și subsistemelor unui stat democratic.” O altă lecție importantă a comunismului constă în sesizarea „banalității răului, a modului în care simțul etic se poate atrofia, facilitând acomodarea la situații critice și chiar criminale, fără o minimă rezistență. Este important să înțelegem comunismul inclusiv ca un exemplu despre cum se păstrează caracterul unui om care își iubește libertatea, înainte de toate cea interioară, și care este gata să lupte și pentru libertatea altora”. Apoi, o altă concluzie privește „rolul crucial al memoriei în procesul de asumare a trecutului recent. Amnezia este mai periculoasă decât negaționismul sau chiar nostalgia.” În fine, s-a subliniat obligativitatea justiției, „mai ales în condițiile în care ne vom confrunta cu situații în care nici acuzatul, nici victima nu vor mai fi în viață. Marea întrebare este, prin urmare, în ce măsură putem continua în materie procesuală doar pe latura biografică. Iată de ce, justiția va trebui să interogheze şi filosofia care a stat la baza faptelor criminalilor. Cu alte cuvinte, Marx ar trebuie citat la tribunal!”
Una dintre concluziile conferinței, formulată ca atare, a vizat necesitatea înființării în Capitală a unui Muzeu al Comunismului din România, un spațiu în care să învățăm ce s-a întamplat pentru ca istoria să nu se repete. Societatea românească trebuie să își probeze maturitatea de a negocia în spațiul public conceptul acestui muzeu, un demers deschis care va implica pe toți cei interesați.
Pentru informații supplimentare despre conferința After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.