Bucureşti, 22 octombrie 2015. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează în perioada 23-25 octombrie 2015, la Bucureşti, Conferinţa naţională a inspectorilor de istorie, un eveniment menit să faciliteze schimbul de experienţă şi bune practici în ceea ce priveşte predarea şi promovarea interesului pentru istoria comunismului.

În cadrul întâlnirii, organizată în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, inspectorii de istorie din toate judeţele vor discuta despre experienţele în implementarea proiectelor la nivel local. În acelaşi timp, experţii IICCMER vor prezenta activităţile educaţionale pe care le desfăşoară la nivel naţional, precum şcoli sau universităţi de vară, concursuri pentru elevi şi studenţi, tururi ale fostelor închisori comuniste, expoziţii temporare ş.a. De asemenea, va fi prezentat conceptul unui nou proiect IICCMER de anvergură – Locuri ale memoriei -, o platformă online care să centralizeze toate spaţiile reprezentative pentru istoria recentă românească şi care să se constituie într-un instrument de lucru valoros pentru profesorii de istorie şi pentru toţi cei interesaţi de înţelegerea fenomenului dictatorial pornind de la faptele petrecute în imediata apropiere. Istoria mare prin istoriile mici reprezintă un mod de abordare utilizat deja în ţările trecute prin traume colective şi personale deopotrivă.

Pentru informaţii suplimentare despre Conferinţa naţională a inspectorilor de istorie sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.