Bucureşti, 11 februarie 2015 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat miercuri, 11 februarie 2015, o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut public trei nume de persoane suspectate de crime și abuzuri în timpul regimului comunist.
Este vorba despre:
– Tilici Neculai, comandant de penitenciar care se face responsabil de aplicarea unui regim de detenție care a dus la decesul a cel puțin 9 deţinuţi politici;
DOSAR DE PRESĂ TILICI NECULAI
Biografie Tilici Neculai
Mărturii supravieţuitori
– Fizula Refic, ofițer politic care se face responsabil de aplicarea unui regim de detenție care a dus la decesul a cel puțin 22 deţinuţi politici;
DOSAR DE PRESĂ FIZULA REFIC
Biografie Fizula Refic
Istoric Penitenciar Făgăraş
Mărturii supravieţuitori
– Sârbu Teodor, subofițer de Securitate care a participat la mai multe arestări de persoane, fiind implicat şi în anumite misiuni care au dus la executarea prin împuşcare a unor arestaţi.
DOSAR DE PRESĂ SÂRBU TEODOR
Biografie Sârbu Teodor
Victime
Pe numele acestora IICCMER a depus sesizări penale.
IICCMER a făcut public alte 12 nume din lista celor 35 de persoane cercetate, în cazul cărora se suspendă investigaţiile din lipsă de probe.
LISTĂ 12 NUME
Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.
*
Despre investigaţiile IICCMER
În aprilie 2013, IICCMER a anunțat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de foşti angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964.
Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie a dispus începerea urmăririi penale față de lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal.
Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, col. (r) Ioan Ficior (85 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de genocid. Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanței supreme a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Ficior sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.
Pe 16 ianuarie a.c., IICCMER a făcut public rezultatul investigaţiilor în cazul lt.-maj. (r) Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013 şi suspectat de comiterea unor crime şi abuzuri politice în perioada în care a îndeplinit funcția de locțiitor pentru pază și regim (ianuarie 1954 – decembrie 1955) în cadrul Penitenciarului Gherla (Formațiunea 0606).
Pe 11 februarie 2014, IICCMER a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva cpt. (r) Florian Cormoş, fost comandant al coloniei de muncă Cernavodă, pentru infracțiuni contra umanității.
Pe 8 iulie 2014, IICCMER a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva lui Constantin Istrate, fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești, respectiv locțiitor al comandantului pentru pază și regim / comandant la Penitenciarul Gherla pentru infracțiuni contra umanității
Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept. În perioada 2010-2012, aceste atribuții au fost suprimate printr-o decizie a Executivului, Guvernul redând Institutului, în iulie 2012, dreptul a efectua investigații și de a sesiza Parchetul.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.
Ecouri în presă:
Mediafax: IICCMER cere urmărirea penală a torţionarilor Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu
Digi24: Trei noi presupuşi torţionari, deconspiraţi de istorici
România TV: IICCMER a cerut Parchetului urmărirea penală a torţionarilor Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu
Ştirile ProTV: Autorităţile au făcut publice numele altor trei torţionari din perioada comunistă. IICCMER cere urmărirea penală
România Liberă: IICCMER cere urmărirea penală a torţionarilor Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu