Bucureşti, 7 octombrie 2015. Miercuri, 7 octombrie 2015, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, a debutat Conferinţa Internaţională Justice in Communist and Post-communist Regimes [Justiţia în regimurile comuniste şi post-comuniste], organizată în perioada 7 – 10 octombrie 2015 de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS).
În deschiderea conferinţei au luat cuvântul dl Robert CAZANCIUC, Ministrul Justiţiei, dl Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER şi dl Dinu ZAMFIRESCU, Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER. Discursul inaugural a fost susţinut de dl Łukasz KAMIŃSKI, Preşedinte al Institutului Memoriei Naţionale din Polonia.
În discursul său, dl Robert Cazanciuc a făcut referire la drumul extrem de complicat pe care România l-a parcurs în cei 25 de ani de democraţie, subliniind necesitatea schimbării nu numai a unor instituţii şi a unor sigle, ci şi schimbarea unor mentalităţi. „În sistemul judiciar de astăzi, vârsta este destul de redusă, aşa că nu cred că există riscul unor atitudini care nu sunt compatibile cu o societate democratică. De la un sistem represiv în care statul era în prim plan, în care individul trebuia să se subordoneze statului, cred că putem vorbi astăzi de un sistem bazat pe drepturi şi libertăţi, în care valorile fundamentale ale omului sunt protejate. Poate grăbiţi uneori (…), am uitat însă că avem şi obligaţii. Principala noastră obligaţie cu siguranţă este să respectăm legea. (…) Respectarea legii înseamnă şi tragerea la răspundere, chiar şi după 25 de ani, a celor ce, în timpul perioadei comuniste, au comis abuzuri. Mă bucur că la nivelul societăţii acest subiect nu a fost uitat şi în mod constant a fost pusă o presiune pe instituţiile statului”. În acelaşi timp, Ministrul Justiţiei şi-a exprimat susţinerea pentru realizarea unui muzeu al comunismului, întrucât există „şi determinarea, şi resursele pentru ca acest proiect să nu rămână pe hârtie.”
În discursul inaugural, dl Łukasz KAMIŃSKI, Preşedintele Institutului Memoriei Naţionale din Polonia, a vorbit despre lucrurile care rămân încă nerezolvate în legătură cu trecutul recent şi despre măsurile care ar trebui luate pentru a face dreptate pentru victime. Acesta a subliniat totodată importanţa indiscutabilă a proiectelor educaţionale precum Muzeul Comunismului, pentru ca generaţiile care nu au trăit în comunism să îşi cunoască istoria şi să nu repete greşelile trecutului. „Sistemul comunist a fost construit pe nedreptate. Este marele nostru eşec că, după atâtea transformări, atât de multe victime sau rude ale acestora trăiesc în continuare cu sentimentul nedreptăţii. Pentru ce să folosim libertatea, dacă nu pentru a face dreptate? Justiţia nu este un concept teoretic şi abstract. Justiţia reprezintă o serie de măsuri care ar trebui luate. A face dreptate este datoria noastră comună. Încă mai putem schimba ceva. Este târziu, dar nu este prea târziu.”
Conferinţa Internaţională Justice in Communist and Post-communist Regimes continuă până pe 10 octombrie 2015 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi se bucură de participarea a numeroşi cercetători, jurişti şi oficiali ai organizaţiilor care se ocupă de analiza regimului totalitar şi de aspecte ale justiţiei de tranziţie la nivel european. Printre aceştia se numără Sven-Joachim IRMER (Reprezentanţa KAS din România şi Republica Moldova), Łukasz KAMIŃSKI (Institutul Memoriei Naţionale, Polonia), Réka Földváryné KISS (Comitetul Memoriei Naţionale, Ungaria), Neela WINKELMANN (Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, Cehia), Albin ESER (Universitatea de Drept a Universităţii din Freiburg, Germania), Marijana TOMA (Centrul pentru Drept Umanitar, Serbia), Raluca GROSESCU (Universitatea Exeter, Marea Britanie), Sandra VOKK (Unitas Foundation, Estonia), Igor CAŞU (Centrul pentru Studiul Totalitarismului, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova). Programul complet al conferinţei poate fi accesat aici.
Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.