Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, Ministerul Justiţiei din Slovacia în numele Preşedinţiei Slovace a Consiliului Uniunii Europene şi Institutul European pentru Moştenirea Şoah anunţă lansarea oficială a unei competiţii internaţionale pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16-21 de ani din Europa pentru realizarea unei propuneri pentru un memorial pan-European al victimelor totalitarismului la Bruxelles. Evenimentul este sprijinit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), membru la Platformei încă de la înfiinţare.

Competiţia are loc sub auspiciile Comisarului european pentru cultură, educație, tineret și sport, dl Tibor Navracsics.

Pentru detalii, vă rugăm să consultaţi broşura evenimentului.

Data limită pentru înscrieri este 10 iulie 2016. Câştigătorii vor fi anunţaţi de Ziua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare, organizată de Preşedinţia slovacă a Consiliului UE la  Bratislava şi apoi la Bruxelles, cu amabilitatea Comisarului Navracsics.

Fondată la 14 octombrie 2011, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Mai multe informaţii despre Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene sunt disponibile pe http://www.memoryandconscience.eu/.