Tribunalul din oraşul České Budějovice (Bohemia de Sud) a făcut publică o decizie deosebit de importantă, prima de acest gen, cu privire la un fost refugiat din Germania de Est, arestat în 1976 pentru încercarea de trecere a graniţei dintre Cehoslovacia şi Austria.
Refugiatul din Germania de Est, Dieter Kolbe, a intrat în Cehoslovacia în 1976, fiind arestat într-un tren de o patrulă de frontieră lângă Lacul Lipno. Acesta a fost interogat de Securitate, ţinut în arest pentru 12 zile şi eliberat Statului Democrat German, care l-a condamnat la 2 ani de închisoare pentru tentativa de părăsire a statului. Înainte de a încerca sa părăsească Germania de Est, Dieter Kolbe aplicase de mai multe ori cu scopul de a primi permis legal pentru a-şi muta domiciliul în Germania de Vest, unde locuiau restul membrilor familiei sale.
Decizia din 11 mai 2018 a instanţei, care are la bază Doc. 119/1990 privind reabilitările judecătoreşti, confirmă restricţiile ilegale asupra libertăţilor individuale şi afirmă faptul că arestul lui Dieter Kolbe a fost efectuat împotriva principiilor unui stat democratic şi legal.
În Noiembrie 2017, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene s-a implicat în reabilitarea şi compensaţia refugiaţilor arestaţi în Cehoslovacia până în 1989. (mai multe detalii în limba engleză aici: https://www.memoryandconscience.eu/2017/11/06/call-on-former-east-german-refugees-arrested-in-czechoslovakia-until-1989-to-apply-for-rehabilitation-and-compensation/). Aceste activităţi fac parte din proiectul „Platform’s JUSTICE 2.0”.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.