Uniunea Europeană se bazează pe libertate, adevăr, demnitate umană şi drepturile omului. Aceste valori, alături de multe altele, au fost încălcate de Comunism, care îşi are rădăcinile în ideologia marxistă. Prin urmare, Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă (the Platform of European Memory and Conscience) doreşte să-şi exprime regretul faţă de participarea domnului Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, la ceremonia de comemorare a lui Karl Marx.

Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă şi IICCMER, în calitate de membru al platformei, nu pot fi de acord cu aceste acţiuni, din moment ce ele întinează memoria milioanelor de victime ale Comunismului. Ideologia comunistă, care se bazează pe activitatea lui Marx, continuă să ucidă şi să oprime oameni din multe locuri ale lumii. Aceasta este pusă în practică, în mod special, în China, sponsorul statuii dezvelite în timpul evenimentului la care domnul Juncker a participat.

Un alt membru al Platformei, Institutul Memoriei Istorice din Estonia, a comunicat pe 5 mai că „prin participarea la festivităţile de la Trier, Germania, organizate cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de la aniversarea lui Karl Marx, Preşedintele Comisiei Europene ignoră destinul a milioane de victime ale Comunismului.”

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

 

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.