Duminică, 1 aprilie 2018, Preşedintele executiv IICCMER, Radu Preda, a participat la comemorarea masacrului de la Fântâna Albă, unde peste 3000 de români bucovineni au fost ucişi în mod brutal.

Pe 26 iunie 1940, în urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia şi nordul Bucovinei au fost cedate Uniunii Sovietice. În urma acestui acord, aproximativ 3 milioane de români s-au trezit pe un teritoriu străin în care originile, tradiţia, cultura şi religia lor nu mai erau acceptate.

În urma zvonului răspândit de sovietici, conform căruia românii aveau dreptul să treacă graniţa, 3.000 de bucovineni, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să revină în patria natală. Ajunşi, însă, la câţiva kilometri de frontieră, în locul numit Varniţa, au fost somaţi de grănicerii sovietici să se oprească şi, pentru că nu au făcut-o, au fost ucişi, aruncaţi în gropi comune, iar supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.

În prezent, localitatea Fântâna Albă se află pe teritoriul Ucrainei. Din anul 2000, autorităţile ucrainene permit oficializarea slujbelor în memoria românilor ucişi pe 1 aprilie 1941.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.