Bucureşti, 9 iulie 2018. În perioada 2-7 iulie 2018, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, a organizat la Braşov cea de-a IX-a ediţie a Şcolii de vară pentru liceeni. Ediţia din acest an a vizat familiarizarea elevilor de liceu cu istoria comunismului din România şi înţelegerea efectelor pe care regimul comunist le-a avut asupra societăţii româneşti.
Cei 17 participanţi ai Şcolii de Vară de la Braşov au fost selectaţi în urma concursului de creație „Ce a însemnat comunismul în istoria României?”. În cadrul evenimentului au susţinut prelegeri şi workshop-uri: Ilinca Iordache, Coordonator de Program, Reprezentanța din România și Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, Lucian Vasile, IICCMER, Cristian Macedonschi, Consilier local Brașov, Forumul Democrat al Germanilor din România, Octav Bjoza, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), Constantin Vasilescu, IICCMER, Pr. Grigorie Benea, Memorialul Gherla, Ana Teodorescu, IICCMER, Emil Hidoș, fost deținut politic, Ștefan Câlția, artist, Bogdan Glăvan, profesor universitar, Centrul de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard”, Germina Nagâț, istoric, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității şi Nicolae Pepene, Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.
Liceenii au avut posibilitatea să viziteze expoziţia temporară „A fost odată orașul Stalin” din cadrul Muzeului de istorie din Brașov, iar în comuna Şona au luat parte la Workshop-ul „Cum s-a schimbat lumea” organizat de artistul Ştefan Câlţia.
Mulţumim liceenilor pentru interesul şi curiozitatea manifestate pe tot parcursul Şcolii de Vară de la Braşov!
Fotografii eveniment: https://www.facebook.com/pg/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului/photos/?tab=album&album_id=2071883322845930
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.