Duminică, 02 septembrie, la Săbolciu, cu prilejul Centenarului, a fost sfințit singurul monument închinat Marii Uniri ridicat în Bihor în prezența a peste 600 de persoane, venite din toate colțurile țării, dar și de peste granițe.
Prin contribuția financiară a părintelui Nicolae Ioan Bordașiu, fiul unuia dintre participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu, duminică, în satul Săbolciu au fost sfințite Monumentul Marii Uniri, respectiv Crucea Eoilor, arhitect Bogdan Hanganu. Sfințirea s-a făcut de către un sobor de 16 preoți, în frunte cu P.S. Ieronim Sinaitul, Vicar Patriarhal, P.S. Galaction al Alexandriei și Teleormanului și P.S. Siluan Episcopul Românilor din Ungaria.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie și a continuat cu luările de cuvânt ale înalților prelați.
Pentru toată truda și grija purtată față de amintirea martirilor din Săbolciu, părintelui Nicolae Ioan Bordașiu i-a fost acordat de către primarul comunei Săcădat, Aurel Popa, titlul de cetățean de onoare. Acest monument este o piedică în calea uitării. Puține sunt satele care se pot mândri că au mărturia dorului de face o singură țară și frumoasă, a declarat părintele Nicolae Bordașiu.
În cadrul evenimentului, a fost lansată cartea ,,Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Malița”, autor pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, pr. Ioan Mircea Ghitea și pr. Alexandru Dulca.
Momentele artistice au fost asigurate de Oana Pereț, Lucian Malița, Fanfara din Șinca Nouă (Brașov), respectiv de către copiii Parohiei din Săbolciu.
Pentru mai multe informații despre IICCMER, vă rugăm să ne contactați la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.