București, 26 iunie 2018. IICCMER a contribuit decisiv la primul pas important în ceea ce privește restaurarea casei Elisabetei Rizea. În urma prezentării susținute de directorul general IICCMER, Alin Mureșan, și de strănepotul fostei sprijinitoare a grupului de rezistență armată, Bogdan Vârvoreanu, în cadrul evenimentului „TDS 7: România de dincolo de Centenar”, donatorii clujeni au decis să sprijine proiectul cu aproximativ 25 000 lei. IICCMER dorește să mulțumească tuturor organizatorilor și participanților, care au înțeles importanța acțiunii și au ales să se implice.

În mod concret, proiectul „Casa memorială Elisabeta și Gheorghe Rizea” se va desfășura în mai multe etape. Pentru anul 2018, Asociația Elisabeta Rizea, IICCMER și ceilalți parteneri implicați și-au propus să restaureze (cât mai aproape de forma și materialele ei originale) casa fostei sprijinitoare, aflată actualmente în stare de degradare. Odată acest lucru reușit, IICCMER va asigura conceptul și realizarea expoziției permanente a casei memoriale.

Elisabeta Rizea (1912-2003) a devenit un simbol al luptei anticomuniste, iar împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă condus de Toma Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1950 și 1958, executând 12 ani de închisoare.

Fotografii eveniment: https://www.facebook.com/pg/NisteOameniOrg/photos/?tab=album&album_id=2130724787208007

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.