Sâmbătă, 1 octombrie, a. c., a avut loc la Bruxelles, după alegerea petrecută în primăvară, ceremonia de primire în Academia Regală belgiană a doamnei Domnica / Dominique NASTA, profesoară “ordinară” (titulară) de istoria cinematografiei, în cadrul Universității Libere din Bruxelles (U.L.B.) – cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Belgia – și directoare a aderentului Departament de Studii cinematografice. Domnica NASTA este cea de-a doua personalitate originară din România care intră în Academia belgiană, după scriitoarea Martha BIBESCU, în perioada interbelică – ceea ce este cu atât mai relevant. Primită în “clasa” (secția) de artă, Domnica NASTA va fi și cea dintîi membră care va duce disciplina cinematografiei în incinta Academiei Regale.
Doamna Domnica NASTA, născută la Bucureşti, la 30 septembrie 1961, este absolventă a liceului Ion Creangă din București (secţia clasică, ulterior transformată în filologie-istorie), în anul 1980 şi a Facultății de limbi și literaturi străine – secţia engleză – spaniolă – din cadrul Universității din București, în anul 1984.
În același an, din cauza regimului comunist, pleacă din România, împreună cu tatăl ei, cunoscutul lingvist clasicist Mihai NASTA (1933-2020, profesor de filologie greacă la Universitate din Bucureşti, fiu al reputatului Acad. Prof. Dr. Marius NASTA, întemeietorul Spitalului de ftiziologie Filaret care, după Revoluţie, îi poartă numele, și strănepot al marelui economist Petre S. AURELIAN, co-fondator, ulterior si preşedinte al Academiei Române, prim ministru, 1895-96) pentru a se stabili în Belgia, unde va primi azil politic.
Domnica NASTA, după ce a cunoscut un exil nu lipsit de greutăți, și-a continuat studiile, de astă dată în domeniul pasiunii sale dintotdeauna – cinematografia, dându-și doctoratul în istoria filmului, tot la U.L.B., în anul 1989. Devine cadru didactic la aceeași Universitate și urcă, treaptă cu treaptă, în cariera academică, pînă la rangul de profesor titular și șef de Departament (Catedră). Ea este, la ora actuală, cea mai cunoscută exegeză la nivel mondial a fenomenului cinematografic românesc, cu mari succese, după cum se știe, în ultimele două decenii, după Revoluţie (Palme D’Or, la Cannes, în 2007, cu Cristian MUNGIU, succesele lui Cristi PUIU etc.)
Lucrarea de referinţă la nivel internaţional, în domeniul cinematografiei româneşti, ramîne opera Domnicăi NASTA, intitulată CONTEMPORARY ROMANIAN CINEMA, The History of an Unexpected miracle, apărută în prestigioasa editură Columbia University Press, din Statele Unite, în anul 2013, și reeditată, 2015. În decursul anilor, Domnica Nasta a fost visiting professor la mai multe universități de renume din Italia, Franţa, Spania, Anglia, Statele Unite, Argentina etc., şi a fost, în repetate rînduri, membră a juriului Premiilor Gopo, ale cinematografiei din România.
Adrian Niculescu