Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1945-1989 este un moment istoric important și un prilej de-a reflecta la victimele care au suferit în închisorile comuniste, la familiile acestora și la toți cei care au trăit abuzurile sistemului totalitar.

Regimul comunist a persecutat și încarcerat elitele și pe toți cei care i s-au opus, încercându-se anihilarea oricăror inițiative individuale, mulți dintre aceștia plătind cu prețul vieții. Într-un asemenea context, acțiunile opozanților puterii comuniste, au devenit un exemplu pentru generația de astăzi și ne transmite cât de importante sunt valorile și principiile democratice. Ei sunt cei care ar trebui să ne servească tuturor drept repere imuabile de curaj și demnitate, întrucât ne-au demonstrat că „nu resemnații scriu istoria, ci cutezătorii ei; prin aceștia, neamurile sunt veșnice”, după cum spunea Corneliu Coposu.

Ziua Națională a Deținuților Politici Anticomuniști este un moment bun și pentru a ne uita înapoi la progresele pe care le-am făcut în cei peste 30 de ani de la Revoluția din 1989, dar și la ceea ce ne rămâne de făcut pentru ca acest capitol sumbru al istoriei noastre să nu se mai repete.

Misiunea IICCMER este recuperarea memoriei perioadei comuniste, consolidarea educației și cercetării în domeniu, promovarea toleranței și a respectării drepturilor omului. Institutul va continua să încurajeze cunoașterea perioadei totalitare și a consecințelor sale nefaste, să protejeze memoria victimelor regimului comunist din România și va face eforturi constante pentru identificarea responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989.

Ca să ne asigurăm că se va face dreptate până la capăt, e important să ne amintim și să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat: despre abuzuri, despre victime, despre libertate și absența ei. Un argument, cu această ocazie, ca să ne amintim de deținuții politici, de cei care au luptat pentru adevărul istoric și pentru noi.