COMUNICAT DE PRESĂ

București, 1 august 2023

 

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la cererile succesive de amânare a executării pedepsei, pe o perioadă de 19 ani, depuse de torționarul Tudor Stănică, cereri care i-au oferit confortul unei vieți trăite în libertate, și având în vedere dispozițiile art. 2 și art. 3 din HG nr. 1372/2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea IICCMER, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc solicită Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București  informații în legătură cu întreruperea executării pedepsei de 10 ani închisoare dispuse față de condamnatul Tudor Stănică, principalul vinovat de moartea disidentului Gheorghe Ursu.

 

IICCMER îi solicită Procurorului General să comunice care au fost demersurile legale întreprinse de instituția pe care o conduce, cu privire la urmărirea modalității de punere în executare a sentinței pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală.

 

De asemenea, dat fiind faptul că cererile periodice de prelungire a întreruperii executării pedepsei se judecă în cadrul unor dosare de instanță cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public, IICCMER informații de interes public referitoare la poziția exprimată de Ministerul Public în dosarele în cadrul cărora s-au dezbătut cererile succesive de prelungire a întreruperii executării pedepsei, precum și dacă sentințele de prelungire a întreruperii executării pedepsei au fost sau nu contestate conform art. 593 alin. 3 din Codul de Procedură Penală.

 

Reamintim publicului că torționarul Tudor Stănică a fost condamnat în anul 2003 la 10 ani de închisoare pentru uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Stănică a ajuns să execute doar un an şi 5 luni de închisoare, motivând, de 19 ani încoace, că este grav bolnav.

 

Vă stau la dispoziție pentru alte informații!

 

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

0743689046