COMUNICAT DE PRESĂ

București, 29 iunie 2023

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc consideră nepotrivită inițiativa Primăriei Miercurea Sibiului, aceea de a construi un bust în onoarea controversatului general Victor Precup, dat fiind faptul că este dovedită legătura strânsă pe care acesta a avut-o cu regimul comunist. Inițiativa nu va face altceva decât să creeze confuzie în spațiul public și să îi minimizeze amprenta comunistă a generalului Precup.

 

,,Le solicităm public inițiatorilor acestui demers să își reconsidere intenția de a construi o statuie pentru o persoană despre care s-a dovedit că a avut legături strânse cu regimul comunist. Astăzi, într-o societate în care nostalgia după comunism pare să renască, deși constant prezentăm statistici șocante despre răul făcut de regimul ilegitim și criminal comunist, considerăm a fi o mare nedreptate față de memoria victimelor comunismului, ca cineva să manifeste interes și să crediteze, cu sau fără știință, o persoană care a pus umărul la construcția regimului totalitar’’ – a declarat Prof.univ.dr. Florin Daniel Șandru – Președinte executiv IICCMER.

 

Biografia generalului Precup, care a intrat în viața publică românească ca ofițer implicat în organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, sfârșind prin a face parte din grupul de ofițeri români care a facilitat sovietizarea Armatei române și instaurarea monopolului comunist în România, nu îl califică pe acesta în postura de personalitate istorică demnă de a fi monumentalizată prin ridicarea unui bust. Pe lângă participarea la complotul din 1934, care viza uciderea familiei regale, pentru care a fost și condamnat la închisoare, permanent în căutare de funcții și putere, Victor Precup s-a dovedit a fi un instrument docil și eficient al Partidului Comunist Român și al regimului sovietic de ocupație în mediile militare. Tocmai de aceea, acesta a fost recompensat, după retragerea din activitatea militară, cu funcția de primar al Clujului, pentru o scurtă perioadă, în anul 1948.

 

,,Ideea ridicării unui bust al generalului Victor Precup, în Miercurea Sibiului, nu e doar imorală, ci și hilară. Personajul, militar ridicat din colbul acțiunilor care vizau aducerea pe tron a viitorului rege Carol al II-lea, s-a simțit „trădat” de dezinteresul față de el al fostului Carol Caraiman, urcat pe tron în 1930, așa încât a dorit să-i dea o lecție monarhului, organizând asasinarea sa. După complotul eșuat, e condamnat la 10 ani de închisoare (și degradat militar!), iar la Doftana se împrietenește cu unii din comuniștii care îl vor folosi ca „tovarăș de drum” în procesul de comunizare a României, după 1944.

Un asemenea personaj, rușinos prin întregul lui comportament penrtru uniforma armatei române, nu merită niciun bust, ci, poate, rememorări succesive în comunitate pentru cum nu trebuie să arate cariera unui militar. Trag nădejde că cetățenii din Miercurea Sibiului vor găsi personalități autentice cărora să le ridice busturi, dar unul dedicat lui Precup ar însemna să urce însuși ridicolul pe soclu’’ – declară Florin Șperlea, Istoric militar și autorul articolului „Tudor Vladimirescu”: o divizie pentru liniştea comuniştilor români’’ apărut în Revista Istorie și Civilizație în care este prezentat inclusiv acest caz.

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCME