Comunicat de presa

22 noiembrie 2023

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este partener instituțional al Conferinței naționale ,,Comunismul Românesc’’, ajunsă la cea de-a XII-a ediție și organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Facultatea de Istorie a Universității București și Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga’’ al Academiei Române.

 

Conferința are un caracter interdisciplinar și își propune să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc. Specialiștii din țară, dar și din străinătate, sunt invitați să propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc. Propunerile care interesează, fără să fie neapărat limitate la această tematică, sunt cele referitoare la evoluțiile cotidianului comunist, ideologie și politici culturale, disidență, opoziție și represiune, drepturile omului, impactul decolonizării, dinamica relațiilor Est-Vest, memorie și nostalgie.

 

Deschiderea Conferinței a avut loc în cursul zilei de astăzi la Palatul Victoria, în prezența Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a Președintelui Colegiului CNSAS, Dr. Constantin Buchet, a Prorectorului Universității București, Prof.univ.dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector și a Președintelui executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru. Evenimentul a fost moderat de Victor Sămărtinean, expert IICCMER.

Cu această ocazie, Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, prin vocea Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a transmis un mesaj din care redăm un scurt fragment: ,,Cunoașterea și respectarea istoriei, dar și asumarea trecutului reprezintă elementele pe care o societate democratică se fundamentează. De aceea, pe lângă datoria morală pe care o avem față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului și de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele acestuia, în vederea dezvoltării conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor extremiste, xenofobe și rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărți își doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenței noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”, subliniază mesajul Premierului României, Marcel Ciolacu, susținut de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Totodată, Șeful Cancelariei a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric, dezvoltarea cercetării și a educației despre comunism.

 

Dr. Constantin Buchet, Președinte al Colegiului CNSAS, a declarat: ,,Sub semnul politicilor memoriei invocate aici de domnul Ghigiu, încercăm, de fapt, să invocăm o lucrare asupra trecutului. Încercăm să aducem în memoria timpului prezent acele constante istorice care au generat o banalitate a răului pe care o regăsim și astăzi. Conferința reunește o idee comună a instituțiilor din acest cvadruplu format, iar fiecare dintre aceste instituții promovează, după puterile sale, un mesaj pe care l-aș numi de restitutio. Doresc mult succes lucrărilor din conferință!”

,,Începând cu anul 2017, Universitatea din București și-a asumat rolul și misiunea de a deveni o Universitate civică, pentru că este o obligație a celor din partea noastră să le explicăm tinerilor ce a fost, pentru că nu putem vorbi despre prezent sau despre viitor, dacă nu ne clarificăm niște lucruri ale unui context. Facultatea de Istorie este o facultate extraordinar de implicată în promovarea valorilor culturale, a valorilor istorice și a ceea ce înseamnă din punct de vedere istoric economia, societatea românească și nu numai. Este Facultatea care a avut curajul și rezultatul de a înființa și de a invita studenții să se implice într-un program de masterat în acest domeniu. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și vă felicit pentru lucrările speciale ce vor fi susținute astăzi și mâine, în cadrul acestei conferințe’’, a declarat Prof.univ.dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector al Universității din București.

 

Scurt fragment din mesajul Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER: ,,Ediția din acest an se află, simbolic, sub semnul împlinirii a 150 de ani de la nașterea și a 70 de ani de la moartea, în închisoarea comunistă de la Sighet, a marelui om politic Iuliu Maniu, dar și sub cel al celebrării Centenarului Nașterii Monicăi Lovinescu, critic literar și jurnalist cultural la Radio Europa Liberă, o voce a speranței pentru milioane de români în bezna totalitară a dictaturii comuniste. În acest sens, consider că, dacă există o datorie morală stringentă față de toți cei care, de pe poziții democratice, au luptat împotriva regimului ilegitim și criminal dintre 1947 și 1989 ca ființe morale și demne, aceea este cea a restabilirii adevărului deplin. Da, mulți dintre cei care au comis crime în timpul dictaturii comuniste sunt morți, iar alții par prea bătrâni, dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să perseverăm în eforturile noastre. Spre exemplu, puține dintre ororile anilor ’80 sunt cunoscute de societatea românească și aproape niciunele pedepsite. Miile de abuzuri și crime, în urma aplicării adevăratului program de exterminare a minorilor „irecuperabili” din căminele-spital ale României ceaușiste, nu au fost încă investigate de autoritățile statului. Mulți dintre noi am aflat după căderea regimului despre situația copiilor internați în orfelinate și căminele-spital, dar foarte puțini știm că ceea ce părea doar rezultatul privațiunilor și al deficitului generalizat era de fapt efectul unui autentic program de exterminare, menit să reducă cheltuielile „neproductive” ale statului socialist. Sistemul de internare, cel de diagnosticare, medicația, tratamentele aplicate și înfometarea permanentă a copiilor au dus la rate de mortalitate care au variat între 50 și 80 de procente din numărul total al pacienților. Absența absolută a preocupărilor de a reduce mortalitatea galopantă, precum și a repercusiunilor juridice asupra celor responsabili de asemenea stări, arată că statul comunist a încurajat exterminarea acestor copii. IICCMER a întreprins o serie de investigații în acest sens, iar luna viitoare, pe 11 decembrie, vom comunica celor în drept concluziile alteia noi. Sperăm că de această dată dovezile și mărturiile strânse de investigatorii noștri să fie îndeajuns de convingătoare’’.

 

Despre IICCMER:
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

 

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER