COMUNICAT DE PRESĂ

București, 4 august 2023

 

Vineri, 4 august 2023, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit vizita Excelenței Sale Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București. Din delegația Ambasadei SUA au mai făcut parte dl Traver Gudie (Consilier politic) și dna Anne-Marie Blăjan (Specialist politic).

 

Delegația Ambasadei SUA a fost întâmpinată la sediul IICCMER de Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al instituției, alături de experții Dalia Bathory, Luciana Jinga și Ștefan Bosomitu. Echipa IICCMER a prezentat evoluția cazului Ursu, împreună cu analiza din perspectivă istorică a motivării Înaltei Curți. Totodată, a fost discutată și evoluția în justiție a sesizărilor penale privind Căminele-spital pentru copii, sesizări depuse de IICCMER în 2017, respectiv 2018, precum și de cea a investigațiilor privind crimele și abuzurile comise pe linia de frontieră a României înainte de 1989.

 

În cadrul întâlnirii, Excelenței Sale i s-a prezentat și proiectul Memorialului „Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat și Centrului Educațional privind Istoria Comunismului în România, mai exact istoricul penitenciarului, conceptul curatorial și stadiul de implementare a acestuia. Reamintim faptul că Memorialul, finanțat prin PNRR, a primit încă din luna mai a.c. autorizația de construire, iar IICCMER, în calitate de beneficiar (conform contractului de finanțare semnat pe 4 octombrie 2022) așteaptă definitivarea procedurilor de colaborare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (în calitate de coordonator de reformă) și Compania Națională de Investiții (ca structură de implementare) pentru a putea fi demarate lucrările de reabilitare a clădirii fostei închisori politice și de construcție a Centrului Educațional.

 

„I-am vorbit Excelenței Sa Kathleen Kavalec despre importanța cazului Gheorghe Ursu, pe care îl putem considera un caz exemplar în ceea ce privește modul în care este înțeleasă și aplicată justiția de tranziție în România postcomunistă. Am dorit, de aceea, să îi prezentăm doamnei ambasador analiza pe care am realizat-o, sub egida IICCMER, din perspectivă istorică, asupra motivării Curții Supreme. De asemenea, i-am vorbit Excelenței Sale și despre proiectul Memorialului de la Râmnicu Sărat, practic singurul proiect de memorializare a victimelor comunismului asumat de statul român și care are asigurată finanțarea, fiind obținute, de asemenea, toate documentele aflate în sarcina IICCMER pentru ca lucrările să poată fi demarate. Sperăm ca doamna ambasador să răspundă favorabil invitației noastre de a face o vizită la fostul penitenciar”, a declarat, urmare a acestei întâlniri, Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

 

Vă stau la dispoziție pentru mai multe informații!

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

0743689046