COMUNICAT DE PRESĂ

21 august, Râmnicu Sărat

 

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, ediția a XV-a, cu tema ,,Viața cotidiană în comunism’’.

 

În intervalul 21 – 25 august, 20 de studenți vor participa la 11 workshop-uri, la proiecții de film, vernisaje și vizite la obiectivele istorico-memoriale din județele Buzău și Vrancea.

 

Alături de lectorii prezenți în cadrul Universității de Vară, cei 20 de participanți, studente și studenți, vor dezbate teme precum: Practici și strategii ale supraviețuirii cotidiene în totalitarismul ceaușist; Măștile cotidianului comunist. Conformism și adaptare în timpul regimului Ceaușescu; Cuplu și locuire în România comunistă; Justiția penală de tranziție din România postcomunistă: procesul torționarului Alexandru Vișinescu; Doi dictatori. Propagandă și iconografie; Viața studențească în comunismul românesc; Școala în comunism, incubator pentru puii de „om nou”; Reprezentarea „dușmanului de clasă” în propaganda vizuală din perioada RPR; Secvențe din fostele Cămine-spital ale României comuniste; Secvențe din cotidianul comunist – capturi de peliculă.

 

„Pentru anul acesta, tema aleasă este cea a vieții cotidiene, a adaptării și a rezistenței în timpul comunismului. Alegerea noastră nu este întâmplătoare. Prea mulți uită de miile de copii asasinați în așa-zisele instituții de îngrijire, de miile de femei moarte în urma încercărilor de întrerupere a sarcinii în condiții improprii, de miile de pacienți morți în spitale ca urmare a absenței minimului necesar de medicamente și aparatură medicală. De mizeria morală și materială generalizată a anilor ’80, de imensele cozi formate în fața magazinelor, de frigul și de întunericul din case și de celelalte privațiuni sub semnul căror se desfășura viața celor mai mulți dintre noi”, a declarat, în debutul ceremoniei de deschidere a cursurilor Universității de Vară, prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

 

 

Vă stau la dispoziție pentru alte informații!

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

0743689046