Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a organizat, la Cluj-Napoca, marţi, 30 octombrie 2007, la orele 11.00, la Palatul Bánffy – sala Tonitza, dezbaterea Casarea sentinţelor foştilor deţinuţi politici – o datorie morală a statului democratic. Iniţiativa IICCR este un demers pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la reabilitarea tuturor celor care, în perioada comunistă, au fost condamnaţi pentru atitudinea protestară la adresa totalitarismului.
În Ungaria, Polonia sau Lituania sentinţele politice au fost casate încă din anii 1990. În România însă, un prim astfel de proiect nu a fost pus pe agenda guvernului decât în 2006. Iniţiat de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, proiectul se află în acest moment în dezbaterea diverselor comisii ministeriale, urmând să fie adus în dezbaterea parlamentului. Care sunt şansele de reuşită ale unui astfel de proiect? Care este rolul societăţii civile în adoptarea lui? Ce dificultăţi au fost întâmpinate în alte ţări? Ce semnifcaţie simbolică au reabilitările pentru statul democratic? Cum sunt percepute ele de imaginarul colectiv? Iată câteva chestiuni pe care această masă rotundă le-a propus dezbaterii publice.
Au participat:
- Dr. Tibor Zinner – Secretar ştiinţific la Înalta Curte de Justiţie a Ungariei şi co-preşedinte al Comisiei guvernamentale de reabilitare a foştilor deţinuţi politici maghiari
- Péter Bányai – Analist politic
- Dr. Doru Pop – Lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Boylai
- Raul Volcinski – Fost deţinut politic
- Raluca Grosescu – Coordonator al Serviciului Documentare şi Cercetare IICCR
- Moderator: Corina Pălăşean – Expert în cadrul IICCR
Ecouri în presă