Cu ocazia comemorării zilei de 28 septembrie – dată la care a fost semnat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov (1939) – Comisia Internaţională pentru Evaluarea Crimelor Regimurilor de Ocupaţiei Naziste şi Sovietice din Lituania a organizat, la Vilnius, seminarul pe tema „Crime ale regimurilor totalitare în Europa Centrală şi de Est. Experienţe şi evaluări pentru viitor”. 

La seminar au participat directori şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, ambasadori, miniştri de externe şi parlamentari din Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria. 

Unul dintre scopurile acestui seminar a fost acela de a obţine, la nivel comunitar, o cunoaştere mai aprofundată a problemelor care vizează crimele comise de către regimurile totalitare în spaţiul central şi est-european. De asemenea, a fost adusă în discuţie posibilitatea creării unei reţele informale la nivel de experţi a ţărilor din centrul şi estul Europei. 

Din partea României au participat doi experţi din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (Dan Drăghia şi Ştefan Bosomitu) care au susţinut comunicări referitoare la investigaţiile speciale realizate de către IICCR, cât şi referitoare la programele educaţionale ale Institutului.