Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în colaborare cu Institutul Diplomatic Român şi Divizia Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat,  în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2010, la Muzeul Municipiului Bucureşti, expozitia Grigore Gafencu. Un destin.

Expoziția şi-a propus să prezinte aportul diplomatului Grigore Gafencu în formarea exilului democratic românesc, punând accentul pe momentele dramatice din viața și cariera acestuia. Au fost puse pentru prima data la dispoziția publicului înregistrări audio ale  emisiunilor de la Radio Europa Liberă la care a participat Grigore Gafencu, dar şi o serie de obiecte personale inedite legate de activitatea sa diplomatică.

Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipiului București, Centrul Naţional al Cinematografiei – Arhiva Naţională de Film, Radio Free Europe/Radio Liberty şi Institutul Cultural Român.