În zilele de 11 si 12 mai 2012 a avut loc, la Universitatea Central Europeană (Budapesta), conferința „East Central Europe in the 20th Century. Roundtable on the State of the Art of Historical Studies”. Evenimentul a fost organizat de Pasts Inc., Center for Historical Studies și Imre Kertész Kolleg Jena.

Evenimentul a avut două obiective principale. În primul rând, organizatorii au dorit să promoveze dialogul științific asupra stadiului actual și direcțiilor viitoare în cercetarea istorică a Europei Centrale și de Est în secolul XX. În al doilea rând, s-a urmărit facilitarea cooperării între cercetători interesați de istoria acestei regiuni în vederea formulării unor noi agende de interpretare și metodologice. Lucrările conferinței s-au concentrat asupra interpretărilor alternative ale istoriei Europei Centrale și de Est în perspectivă comparată și transnațională.

IICCMER a fost reprezentat la acest eveniment de Bogdan C. Iacob, Secretar al Consiliului Științific. În prima zi, în secțiunea de lansări de carte, dr. Iacob a prezentat anuarele IICCMER (History of Communism in Europe și Represiune și control social în România comunistă) precum și alte proiecte ale institutului din aria de interes a conferinței. În a doua zi, dr. Iacob a susținut o comunicare despre „Noile perspective în studiul comunismului”, insistând asupra posibilităților de interpretare a istoriei comunismului din secolul XX în cheie transnațională.

Program conferinţă
pdf descarcă document (PDF)