Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, organizează, în perioada 21-22 septembrie, conferinţa internaţională intitulată Arhive, istorie şi politică în România secolelor XIX-XXI, dedicată relaţiei dintre documentele de arhivă, istorie şi politică.

Printre temele care au fost propuse, amintim perioada interbelică şi reorganizarea Arhivelor Statului, sovietizarea Arhivelor Statului, chestiunea accesului la documente, cazuri de „arhive secrete”, digitalizarea arhivelor etc. Conferinţa s-a axat pe evoluţia şi problematica Arhivelor româneşti, însă a inclus şi teme care au vizat cazurile unor instituţii străine deţinătoare de arhivă.

Lucrările prezentate în cadrul conferinţei vor fi reunite într-un volum. Evenimentul a avut un dublu scop: pe de o parte, a urmărit o reflectare cât mai apropiată de realitate a activităţii şi locului arhivelor în societatea românească, iar pe de altă parte, stimularea dezbaterilor de specialitate, mai ales în rândul istoricilor şi arhiviştilor, dar şi în rândurile publicului avizat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a fost reprezentat la conferinţă de dl. Andrei Muraru, preşedinte executiv.

KAS    Conferinţa beneficiază de sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer.

Program
doc descarcă document (PDF)