Miercuri, 27 iunie 2012, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Istorie a Universității din Bucureşti s-a desfăşurat conferinţa „Partidul Comunist Grec şi comunismul românesc”. A conferenţiat lect. Apostolos Patelakis (Institutul de Studii Balcanice din Salonic). La eveniment au mai luat cuvântul dr. Andrei Muraru, Preşedintele executiv al IICCMER, şi prof. dr. Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
Ca urmare a schimbărilor politice survenite după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în Grecia a izbucnit un violent război civil. Războiul s-a desfăşurat între anii 1946-1949 şi a avut ca protagonişti armata greacă, susţinută de aliaţii occidentali, şi Armata Democratică a Greciei (în fapt aripa armată a Partidului Comunist Grec), susţinută de noile state comuniste din Balcani. Regimul comunist de la Bucureşti i-a sprijinit pe comuniştii greci mai ales prin refugiul pe care l-a oferit acestora în timpul şi după încheierea războiului.
Conferinţa „Partidul Comunist Grec şi comunismul românesc” şi-a propus să exploreze modul în care Războiul Civil din Grecia a influenţat comunismul internaţional şi, în particular, legăturile dintre comuniştii greci şi cei români.
Apostolos Patelakis s-a născut în România, la Craiova, într-o familie de emigranţi politici greci. Tot la Craiova a obţinut un doctorat pe tema relaţiilor româno-greceşti. Din anul 1980 lucrează ca profesor la Şcoala de Limbi Balcanice din cadrul Institutului de Studii Balcanice din Salonic, iar din anul 2000 este şi lector la Universitatea „Macedonia” din Salonic. A tradus numeroase lucrări din limba greacă şi a fost corespondent în Grecia pentru mai multe publicaţii din România.