Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung și Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a organizat conferinţa “Re-thinking the Central and Eastern Europe Totalitarianisms: Challenges, Entanglements and Reassessments” – 2nd Annual Interdisciplinary Conference on Totalitarianism for PhD Students.
Conferința a avut loc la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, Sala 305.
Au participat doctoranzi preocupați de studiul totalitarismului, în particular de cel al comunismului, implicați în programe doctorale la Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, (University of Pittsburgh), București (Universitatea din București, Institutul de Sociologie al Academiei Române), Cluj-Napoca (Universitatea „Babeș-Bolyai), Iași (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Erevan, Armenia (Yerevan State University), Ostrog, Ucraina (The National University of Ostrog Academy), Leipzig, Germania (University of Leipzig), Alba Iulia (Universitatea „1 Decembrie 1918”) şi Constanţa (Universitatea „Ovidius”).
În cadrul conferinţei au susţinut două intervenţii Keynote domnul lector. dr. Corneliu Pintilescu, de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, și doamna dr. Luciana Jinga, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Conferinţa a fost moderată de dr. Ștefan Bosomitu și dr. Luciana Jinga, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, lector dr. Corneliu Pintilescu şi lector dr. Dragoş Dragoman, de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Despre proiect
Proiectul The Annual Interdisciplinary Conference on Totalitarianism for PhD Students vizează realizarea unui forum de dezbatere și prezentare a rezultatelor de cercetare ale doctoranzilor din domeniile istoriei, științelor politice, sociologiei, artelor, literaturii, ș.a. Proiectul încurajează un schimb internațional inter- și trans-disciplinar între doctoranzii angrenați în proiecte de cercetare din domeniile: totalitarismelor din Europa Centrală și de Est, istoria comunismului și post-comunismului, studii asupra Holocaustului, ș.a. Scopul proiectului este de a sprijini crearea unei rețele și colaborarea între doctoranzi care lucrează pe tematici specifice legate de temele de cercetare menționate anterior.
Prima ediţie a ciclului de conferinţe a avut loc în luna decembrie 2012 şi a fost realizată în parteneriat cu Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Program
descarcă document (PDF)