Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat miercuri, 9 octombrie, la Jockey Club din Bucureşti, evenimentul de lansare a volumului Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc, semnat de Dinu Zamfirescu.

Exilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autorităţile politice de la Bucureşti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cârtiţe”, agenţi recrutaţi chiar din membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volumul de faţă dezvăluie acţiunile regimului comunist împotriva exilului, desfăşurate prin intermediul a trei astfel de agenţi: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman şi Pamfil Şeicaru. Operaţiunile lor de influenţare au avut, în multe cazuri, rezultatele scontate – au dezinformat, au fracţionat iniţiative de grupare a exilului, au încurajat şi au întreţinut intrigi şi vanităţi. Cei interesaţi de subiect au avut ocazia să afle detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanţilor mai virulenţi, la menţinerea insidioasă a unui aşa-zis „dialog cu ţara”, totul în scopul de a anihila acţiunile exilaţilor.

Alături de autor, în cadrul evenimentului moderat de Liviu Tofan, au luat cuvântul Ministrul Culturii Daniel Barbu, Zoe Petre şi Stelian Tănase.

Volumul Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc poate fi achiziţionat online la adresa: http://www.polirom.ro/catalog/carte/cirtitele-securitatii-agenti-de-influenta-din-exilul-romanes-5106/

Despre autor
Dinu Zamfirescu a fost deţinut politic, figură marcantă a exilului românesc după plecarea din ţară, în 1975, autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, secţia română, timp de 14 ani. Iniţiator, împreună cu Radu Câmpeanu, al primei Asociaţii a Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sediul la Paris. A fost professor de drept în cadrul Academiei Créteil, Franţa. A deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, până în 2010, iar actualmente este preşedintele Consiliului Ştiinţific în cadrul IICCMER şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului