Joi, 21 martie 2013, la Jockey Club Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat conferinţa-dezbatere „Un conservator de stânga. Ghiţă Ionescu, 100 de ani de la naştere”, un prim eveniment din noua serie aSaloanelor Memoriei Exilului Românesc. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Ghiţă Ionescu, personalitatea politologului a fost evocată de Alina Mungiu-Pippidi, Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu şi Dragoş Petrescu. Dezbaterea a fost moderată de istoricul Filip-Lucian Iorga, directorul Departamentului Memoria Exilului Românesc din cadrul IICCMER.

Politolog de origine română, exilat în Marea Britanie, Ghiţă Ionescu reprezintă un adevărat model intelectual şi etic. Luptător anticomunist şi autor a numeroase lucrări despre comunism, gânditor de stânga ajuns conservator şi monarhist, Ghiţă Ionescu a rămas întreaga sa viaţă profund democrat. A predat la celebre universităţi britanice, printre care London School of Economics şi Universitatea din Manchester. A fost editorul revistei Government and Opposition şi preşedinte al Comitetului pentru Unificarea Europeană al Asociaţiei Internaţionale de Ştiinţe Politice.

Deschizând conferinţa, Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului ştiinţific al IICCMER, a vorbit despre importanţa cunoaşterii istoriei exilului românesc, prin prezentarea figurilor marcante ale acestuia. Dinu Zamfirescu a subliniat ataşamentul neclintit al lui Ghiţă Ionescu faţă de ideea monarhică, în ciuda convingerilor sale de stânga.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, unul dintre colaboratorii lui Ghiţă Ionescu, a împărtăşit amintiri legate de momentul venirii lui Ghiţă Ionescu în România, în 1993, de rolul său de model şi de formidabilele sale intuiţii politologice.

Dragoş Petrescu, preşedintele Colegiului C.N.S.A.S., a prezentat publicului o sinteză a ideilor şi concepţiilor ce au jalonat gândirea lui Ghiţă Ionescu şi o analiză a cărţiiComunismul în România.

Istoricul Neagu Djuvara a completat intervenţiile antevorbitorilor, relatând propriile sale amintiri legate de Ghiţă Ionescu, din perioada în care a lucrat la Radio Europa Liberă.

Acest prim eveniment lansează Saloanele Memoriei Exilului Românesc, conferinţe şi dezbateri publice organizate de IICCMER, ce promovează şi fixează în conştiinţa publică românească exemple de demnitate, curaj şi excelenţă profesională din exilul românesc anticomunist, cu participarea şi concursul unor personalităţi de referinţă din lumea academică şi culturală.

***

Despre IICCMER 
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945 – 1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: şantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; singurul curs de master academic de studiu al istoriei comunismului;  proiecte mediatice de filme documentare; arhiva biografiilor torţionarilor comunişti.

IICCMER a devenit în timp un centru de cercetare prestigios la nivel european, prin intermediul căruia România îşi explorează, conştientizează şi asumă trecutul comunist, îşi clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX şi promovează valorile democraţiei în societatea modernă.