Vineri, 17 mai 2013, ora 11.00, la Ministerul Afacerilor Externe, a avut loc lansarea cărții Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!, semnată de Mircea Carp și apărută sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, un volum de amintiri fascinante ale perioadelor petrecute de autor ca jurnalist la „Europa Liberă” și „Vocea Americii”. 

Alături de autor, la eveniment au luat cuvântul Dinu Zamfirescu, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Mihai Carp, care a dat citire unui mesaj din partea doamnei Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, istoricul Neagu Djuvara, poeta Ana Blandiana, Micaela Ghiţescu, președinte al Fundației Culturale Memoria. A fost evocată personalitatea lui Mircea Carp cu multiplele sale valențe: jurnalist al posturilor de radio Vocea Americii şi Europa Liberă, ofițer al armatei române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unul dntre cei mai importanți reprezentanţi ai exilului românesc care, prin activitatea desfășurată, a contribuit la păstrarea memoriei victimelor regimului comunist și, nu în ultimul rând, un autor care face dovada unui talent literar pe lângă cel jurnalistic.

Personalitatea centrală a evenimentului, Mircea Carp, şi-a exprimat emoţia provocată de dragostea şi de interesul cu care a fost primită cartea sa şi şi-a reafirmat credinţa în democraţie. Autorul şi-a încheiat discursul în maniera memorabilă care îi este caracteristică: Acum sunt aici, la ocolul Pământului în 90 de ani şi ce pot să spun altceva decât că sper că, într-o zi, vom auzi, şi eu, şi dumneavoastră, numai de bine. Memorabile sunt şi cuvintele rostite de Neagu Djuvara la finalul discursului său, aplaudate de altfel de întreg auditoriul: Bravo, Mircea, eşti un OM!

Volumul Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!, îngrijit de Veronica Nanu şi Florica Dobre, cuvînt înainte de Dinu Zamfirescu, a apărut recent la Editura Polirom sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și este disponibil inclusiv în variantă digitală:http://www.polirom.ro/catalog/carte/aici-mircea-carp-sa-auzim-numai-de-bine!-4867/

La Editura Polirom, Mircea Carp a mai publicat „Vocea Americii în România (1969-1978) (1997).