Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a organizat joi, 18 iulie, orele 17.00, la Grand Hotel Continental din Bucureşti, conferința „Condamnaţi, dar nu uitaţi: soarta unor activişti pro-britanici din România. 1945-1964”, susţinută de Dennis Deletant, profesor de studii româneşti la Georgetown University, Washington D.C.

După instalarea regimului comunist în 1945, România a trebuit să întoarcă spatele Occidentului şi să privească către Est. Orice persoană care avea legături cu lumea occidentală era automat suspectă şi devenea ţintă a poliţiei politice. Contactul cu „lumea imperialistă” era o acuzaţie gravă, iar cei care întreţineau legături sau care lucrau pentru legaţiile şi instituţiile occidentale s-au transformat peste noapte din funcţionari în victime ale noului regim.

În cadrul conferinţei, Profesorul Dennis Deletant a examinat soarta câtorva dintre membrii români ai Legaţiei Britanice, ai Oficiului Britanic de Presă şi ai Misiunii Militare Britanice, arestaţi sub acuzaţia de spionaj în 1949 şi 1950 şi condamnaţi la ani grei de închisoare de către autorităţile comuniste.

Conferinţa va avea loc în Sala Tonitza din incinta Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr. 56, sector 1, Bucureşti).

Despre Dennis Deletant
S-a născut la Norfolk, Anglia, în 1946 şi este profesor de studii româneşti la Georgetown University din Washington D.C.. A studiat în România în cadrul unei burse postuniversitare acordate de British Council în 1969 şi a vizitat apoi frecvent ţara pînă în 1988, cînd a fost declarat persona non grata ca urmare a comentariilor nefavorabile la adresa regimului Ceauşescu, făcute în presa britanică. La sfîrşitul lui decembrie 1989, a revenit la Bucureşti în calitate de consultant al televiziunii BBC în perioada revoluţiei române. În 1990, a fost invitat să facă parte din comitetul consultativ al British Government’s Know-How Fund, implicîndu-se activ în aspectele româneşti ale activităţii acestuia. Pentru această contribuţie i s-a decernat Order of the British Empire (OBE) în 1995. Printre lucrările sale se numără Ceauşescu and the Securitate, 1996, Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu, 2006, Historians as Nation Builders, 1988 (in colaborare cu H. Hanak), Studies in Romanian History, 1991,Communist Terror in Romania, 1998.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.