Miercuri, 3 iunie 2015, programul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a inclus o nouă proiecţie din cadrul secţiunii După 25 de ani, susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Astfel, de la orele 23.15, la Cercul Militar din Piaţa Avram Iancu nr. 1-3, a avut loc proiecţia filmului Amnezia Roşie (Chuang Ru Zhe, China), care dezvăluie parcursul neaşteptat al unei vieţi de sacrificii neînţelese.
Pentru vineri, 5 iunie 2015, IICCMER a pregătit o dezbatere specială în cadrul Festivalului pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989. Participanţii la dezbatere au căutat răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val? Moderatorul Mihnea Măruţă i-a avut ca invitaţi pe regizorul Cristi Puiu, conferenţiarul universitar Doru Pop (Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj) şi filmologul Cristian Tudor Popescu (Gândul, Bucureşti). Dezbaterea a început la orele 12.00 la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Cei care au participat activ la dezbatere au primit cărţi şi DVD-uri din partea IICCMER.
Joi, 4 iunie 2015, de la orele 21:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, a avut loc proiecţia filmului Dansatorii din Dessau (Dessau Dancers, Germania), o poveste despre „microbul breakdance-ului” în timpul socialismului.
Vineri, 5 iunie 2015, de la orele 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, a fost proiectată producţia Îngerii Revoluţiei (Angely Revolucii, Rusia), un film despre calea spre împăcare dintre avangarda rusă şi păgânismul străvechi.
Sâmbătă, 6 iunie 2015, la Cinema Florin Piersic din Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, a fost redifuzat filmul Toate visele îndrăzneţe (Als Wir Trämten, Germania, Franţa), o parabolă cinematografică despre prietenie şi trădare, speranţă şi iluzie, brutalitate şi tandreţe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost, începând cu acest an, partener instituţional al TIFF. Spectatorii primului şi celui mai mare festival internaţional de film de lung-metraj din România au putut viziona o serie de filme care abordează, din mai multe perspective, diferite problematici ale vieţii sub comunism, reunite într-o secţiune nouă a festivalului, care a purtat denumirea După 25 de ani. Lista filmelor şi datele în care ele vor rula la cinematografele din Cluj-Napoca sunt disponibile pe site-ul festivalului.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a desfăşurat la Cluj-Napoca până pe 7 iunie 2015.
Pentru informaţii suplimentare despre proiectele derulate de IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.