Miercuri, 8 martie 2017, de la ora 17.30, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat conferinţa Femei în comunism, care a avut loc la Biblioteca Naţională a României (Bd. Unirii nr. 22), partener al proiectului. Evenimentul s-a desfăşurat în sălile expoziționale Pergament, Scriptorium, Papirus (parter, aripa Dâmboviţa), care găzduiesc şi expoziția foto-documentară Comunismul în România.

Invitatul special al conferinţei a fost remarcabila actriţă Maia Morgenstern, care a vorbit, alături de experţii IICCMER, Lucian Vasile, Liliana Corobca şi Ioana Manolache, despre figurile feminine care au marcat istoria recentă a României şi despre lecţiile pe care ni le-au lăsat moştenire. Moderator: Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER.

Despre expoziţia foto-documentară Comunismul în România

Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer (KAS) în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, expoziţia este deschisă publicului larg până în luna martie 2017, de luni până vineri, între orele 8.00 – 18.00. Acest demers expoziţional este primul de acest fel în România, însumând peste 100 de panouri unitare din punct de vedere grafic şi complementare din punct de vedere al conţinutului, propunând un minim consens referitor la ceea ce nu trebuie să uităm din perioada comunistă.

Într-o primă etapă a proiectului, demarată în luna mai a anului trecut, expoziţia a propus vizitatorilor o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste, punând ulterior la dispoziţia acestora şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziția permanentă a unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului, vernisată pe 2 noiembrie 2016 la Ateneul Român, acoperă teme precum: ideologia comunistă, cucerirea puterii în România, Securitatea ca instrument al Partidului Comunist, țărănimea și colectivizarea, politicile demografice, politica externă, viața cotidiană, evenimentele din decembrie 1989.

Expoziţia reprezintă un bun prilej pentru organizarea unor dezbateri şi lansări de carte circumscrise nevoii de cunoaştere a trecutului recent, atât prin prisma mărturiilor martorilor istoriei, cât şi prin dialogul dintre generaţii. Prima manifestare de acest gen a avut loc pe 13 decembrie 2016 sub titlul Dictatura comunistă și drepturile individuale. Învățături din perspectivă democratică, urmată pe 16 februarie 2017 de dezbaterea Cum ne raportăm la trecut? Cultura memoriei în Europa secolului 21.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0 21 316 7565 sau la e-mail ioana.manolache@www.iiccmer.ro.

*  *  *

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.