A fost odată un popor care nu putea vorbi, care nu putea gândi, care doar tremura de frig şi de teamă. Acest popor era format din mama ta, din bunicul tău, din unchiul tău. Dar într-o zi ei s-au săturat şi au ieşit în stradă. Pentru libertate. Şi au strigat „Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câştiga libertatea noastră!”. Şi au obţinut libertatea lor şi a voastră. Ce s-a câştigat? S-a pierdut ceva? Care a fost preţul libertăţii? Cum vedeţi libertatea în viaţa voastră zi de zi.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) va derula în perioada 20 februarie – 1 mai 2009 concursul naţional de eseuri şi artă grafică „1989, poarta către Libertate?”

Concursul, ajuns la a III-a ediţie, este destinat elevilor din clasele V-XII şi este organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Scopul acestui concurs este acela de a creşte interesul copiilor şi tinerilor pentru istoria recentă a României, determinându-i să reflecteze asupra naturii totalitare şi represive a regimului comunist din România, precum şi asupra schimbării aduse de anul 1989 în viaţa românilor. Astfel, luând în considerare importanţa cunoaşterii evenimentelor din 1989, îi rugăm pe tineri să-şi dovedească creativitatea prin modul în care ei percep acest episod şi urmările lui asupra evoluţiei şi dezvoltării societăţii româneşti. 

Regulament concurs 
pdf descarcă document (PDF)