Marţi, 20 noiembrie 2012, IICCMER a organizat conferinţa Refuzul totalitarismului. Corneliu Coposu între comunism, neocomunism şi creştin-democraţie, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr.5), cu ocazia comemorării a 17 ani de la dispariţia acestui remarcabil om politic și susţinător al democraţiei în România. Conferinţa a fost moderată de Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER și i-a reunit pe Ion Caramitru, actor și fost ministru al culturii, Virgil Ţârău, membru al CNSAS, Tudor Călin Zarojanu, jurnalist şi Vartan Arachelian, jurnalist şi scriitor. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de participarea excepţională a doamnelor Rodica și Flavia Coposu, surorile regretatului om politic. 

Cunoscut om politic şi susţinător al democraţiei, Corneliu Coposu s-a născut în 1914 şi a decedat la 11 noiembrie 1995, în Bucureşti. Absolvent de Drept al Universităţii „Regele Ferdinand” din Cluj, Corneliu Coposu și-a început ascensiunea politică, din anii 1940, ca secretar al lui Iuliu Maniu. În perioada 23 august – 6 noiembrie 1944 a fost director de cabinet la Preşedinţia Consiliului de Miniştri, iar în 1945 a devenit preşedinte al filialei PNŢ Sălaj primind mandatul de delegat la reinstalarea activităţii autorităţii româneşti în Transilvania de Nord. Arestat în 1947 și condamnat pentru “activitate intensă contra clasei muncitoare”, a petrecut 15 ani în mai multe penitenciare și colonii de muncă din toată ţara. 

Viaţa şi activitatea sa au stat sub semnul respingerii tentaţiilor totalitariste specifice secolului XX. În întreaga sa carieră, Corneliu Coposu a refuzat, pe rând, comunismul şi neocomunismului, alegând drept crez politic democraţia susţinută de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Europa democrată. 

Invitaţii IICCMER au evocat personalitatea și realizările lui Corneliu Coposu, figură emblematică a rezistenţei anticomuniste și reper al traseului post-decembrist al României către valorile democraţiei.

Vorbitorii au reconstituit destinul celui supranumit ”Seniorul”, graţie integrităţii și prestanţei remarcabile de care a dat dovadă pe parcursul întregii sale vieţi, marcate de lupta contra totalitarismului, ani de detenţie politică în cele mai grele temniţe ale Gulagului românesc, urmaţi de ani de domiciliu forţat și supraveghere securistă și, chiar după 1989, de presiuni politice datorate statutului de inamic declarat al regimului post-decembrist. 

Au fost prezentate și aspecte inedite ale vieţii lui Corneliu Coposu, datorate experienţelor personale ale invitaţilor IICCMER, care l-au cunoscut, au colaborat și au scris despre el.