Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a organizat în perioada 17-18 noiembrie 2012, la Iaşi, un nou curs de formare pentru învăţători şi profesori.

Prin aceste cursuri de formare, IICCMER îşi propune să contribuie la interiorizarea valorilor reprezentate de drepturile omului în rândul învăţătorilor şi profesorilor, precum şi al elevilor, să dezvolte un model de educaţie fundamental diferit de cel al educaţiei paternaliste. Premisa este însăşi privirea retrospectiv-critică asupra situaţiei drepturilor omului în perioada regimului comunist. Pentru acţiunea didactică a învăţătorilor şi profesorilor proiectul promovează un tip de demers didactic realizat din perspectiva pedagogiei libertăţii, având ca repere fundamentale educaţia pentru diversitate, educaţia pentru dimensiunea de gen, educaţia pentru respectul faţă de minorităţile de orice fel, educaţia pentru apărarea activă a drepturilor omului.

Cursul a fost susţinut de către Mihai Stamatescu, autor al manualului O istorie a comunismului din România, iar dinpartea IICCMER, Adelina Ţînţariu, director al Departamentului Politici Educaţionale şi de Memorie şi Dan Mihai Ţălnaru, secretar executiv.

Proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.