Joi, 21 august 2014, a avut loc cea de-a şaptea întâlnire din cadrul dezbaterii Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi ziarul Adevărul. Moderatorii emisiunii, jurnaliştii Anca Vancu şi Laurenţiu Ungureanu, au stat de vorbă cu Mircea Kivu, sociolog, Călin Hentea, istoric al propagandei, şi, prin telefon, cu Aurora Liiceanu, psiholog. 

Emisiunea poate fi urmărită online aici.

Ediţiile precedente ale dezbaterii Dreptul la memorie. Muzeul comunismului din România pot fi accesate mai jos:

Ediţia din 17 iulie 2014: Cine are nevoie de Muzeul Comunismului în România? Despre dreptul la memorie 
Invitaţi: Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER, Cosmin Budeancă, Director general al IICCMER

Ediţia din 24 iulie 2014: Două decenii de puşcărie pentru că şi-au iubit ţara. Poveştile adevăraţilor patrioţi români

Invitaţi: Constantin Vasilescu (IICCMER), Octav Bjoza (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România), Radu Ciuceanu (Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului).

Ediţia din 31 iulie 2014: Ce ne-a rămas din şcoala comunistă? Despre pionierii vechi şi noi

Invitaţi: Vintilă Mihăilescu, antropolog, Micaela Ghiţescu, traducător şi fost deţinut politic.

Ediţia din 6 august 2014: De ce-i mai interesează pe tineri comunismul?

Invitaţi: Alina Duluman, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova, participantă la Şcoala de Vară de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus, Oana Purice, absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, participantă a Şcolii de Vară „Experimentul Piteşti“ şi Alina Urs, organizatoare a Şcolilor de Vară de la Piteşti şi Făgăraş – Sâmbăta de Sus, cercetător IICCMER.

Ediţia din 7 august 2014 – partea I: Ce legătură mai au tinerii cu trecutul comunist? Răspund absolvenţii Şcolii de Vară de la Sighet

Invitaţi: Ioana Mare, Andreea Marinaş, Sandra Drăgan, absolvente ale Şcolii de Vară de la Sighet.

Ediţia din 7 august 2014 – partea a II-a: Cine-i sprijină pe tineri să studieze comunismul? 

Invitat: Sven-Joachim Irmer, directorul reprezentanţei Konrad Adenauer Stiftung (KAS) din România şi Republica Moldova.

Ediţia din 14 august 2014: Ce-a făcut naţionalizarea cu „oamenii muncii“? 

Invitaţi: Bogdan Murgescu, istoric, şi Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din Bucureşti.

*

Cui foloseşte un Muzeu al Comunismului? Cui foloseşte amintirea? Cât de subiectivă poate fi, de fapt, amintirea despre comunism? Ar trebui să trateze ideologia utopică ori suferinţa pe care a provocat-o? Ar trebui să vorbească despre viaţa de zi cu zi, despre oamenii care s-au bucurat pentru prima Dacie şi pentru concediul gratuit la munte şi la mare? Despre marile realizări industriale ori despre marile drame din satele colectivizate?

Răspundem la aceste întrebări în fiecare joi, de la ora 11.00, la Adevărul Live, alături de reprezentanţi ai instituţiilor implicate în acest proiect şi de personalităţi care au trăit  vremurile regimului dictatorial. Vorbim despre oameni, despre fericirile şi dramele lor în comunism. Aducem această dezbatere din nou în spaţiu public. Fără pasiuni personale, fără uri şi fără nostalgii: ce anume putem folosi azi din trecutul recent al României?