Astăzi se împlinesc 5 ani de la sentința istorică prin care fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, era la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Era primul caz al unui comandant de penitenciar comunist condamnat la închisoare, constituind un act de justiție, pragmatică și simbolică, îndelung așteptat.

Procurorii au arătat cum, în perioada 1956 – 1963, Vișinescu a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi la Râmnicu Sărat, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora. Vișinescu a fost acuzat de săvârșirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților, fiind considerat vinovat direct pentru moartea a 12 oameni.
Penitenciarul de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii comuniste. Acesta a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tăcerii”, așa cum era supranumit acest loc, au ajuns o serie de reprezentanţi ai vechilor partide politice, clerici, precum şi alţi indezirabili ai noului regim. Între cei mai cunoscuți deținuți se numără Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu.

Vișinescu a murit pe 5 noiembrie 2018, în timp ce îşi efectua pedeapsa în Penitenciarul Rahova.