Conferința Națională „Comunismul Românesc” (CNCR) a fost inițiată, în octombrie 2010, de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, la care s-a alăturat ulterior și Facultatea de Istorie, Universitatea București, fiind organizate 11 ediții. Din toamna anului trecut, parteneriatul instituțional a fost lărgit prin participarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

De-a lungul anilor, CNCR s-a impus în peisajul științific autohton prin abordări care au avut în prim-plan evoluția comunismului românesc în context european și global, fiind abordate teme dintre cele mai diverse precum mișcările de opoziție și rezistență, regimul minorităților naționale, situația cultelor religioase, reconstrucții istorice ale trecutului comunist, instituționalizarea memoriei, accesul la sursele primare, comunismul în post-comunism, nostalgie etc.

Conferința are un caracter interdisciplinar și își propune să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc. Specialiștii din țară, dar și din străinătate, sunt invitați propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc. Propunerile care interesează, fără să fie neapărat limitate la această tematică, sunt cele referitoare la evoluțiile cotidianului comunist, ideologie și politici culturale, disidență, opoziție și represiune, drepturile omului, impactul decolonizării, dinamica relațiilor Est-Vest, memorie și nostalgie.

Conferința va avea loc între 22-23 noiembrie 2023. Lucrările se vor desfășura în sala de conferințe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” și la Universitatea din București. Propunerile pentru conferință pot fi trimise (titlu, un rezumat de  cca. 400 de cuvinte și un scurt cv), până la data de 15 octombrie 2022, pe adresa de e-mail secretariatconferinta2023@gmail.com

Selecția comunicărilor va fi anunțată la 1 noiembrie 2023.